Slovenija
11 ogledov

"Nobene številke in nobenega roka"

Glasovanje o mandatarju
1/2
Saša Despot
Predstavniki poslanskih skupin so razkrili, ali bodo Miru Cerarju namenili glas podpore ali ne.

"Ne cedita se med in mleko, zato mislim, da bi si javnost zaslužila nekaj številk in rokov," je v odzivu na besede najverjetnejšega mandatarja Mira Cerarja dejal predsednik SDS Janez Janša. "Težko se bo vsebinsko odločati, če program ne ponuja nobene konkretizacije. Tukaj mi zdaj ne odločamo o kandidatu za predsednika neke znanstveno-raziskovalne fundacije, odločamo o predsedniku vlade."

Janša je poudaril, da je mesto predsednika vlade brutalno in da se na tem mestu že od prve minute srečuješ s številkami. "Kaj, do kdaj, koliko. Če stvari niso vnaprej pripravljene, potem zavlada kaos v rekordnem času. Naš ključni problem je to, da smo preveč zadolženi in da preveč porabimo. Škarje so preveč zaprte in kljub zelo resni situaciji se tisti, ki ustvarjajo javno mnenje in ki bodo odločali, zatekajo v neko iluzijo, da situacija še ni takšna."

Janša se je dotaknil tudi pravne države, ki jo Cerar poudarja. "Pravna država sama po sebi ne bo rešila nič, vladavina prava pa da. Če se bo nova vlada zavzemala za vladavino prava in spoštovanje človekovih pravic, bo imela vso našo podporo," je dejal in dodal, da sodni mlini meljejo počasi. 

Obregnil se je ob povečanje števila ministrstev in izpostavil dejstvo, da se je slovenska birokracija od leta 1996 povečala za 42.500 zaposlenih. "Če vlada še sama s povečanjem števila resorjev daje slab zgled, ne pričakujte, da boste kakršno koli prestrukturiranje naredili brez velikih težav," je opozoril. 

"Danes je bil predstavljen program, ki nič ne zavezuje in nič ne odvezuje," je ocenil. V imenu stranke SDS se je Janša zavezal, da bodo podprli dobre rešitve za Slovenijo in takšne rešitve tudi predlagali. Ravnali bodo odgovorno, kar pričakujejo tudi od tistih, ki bodo imeli škarje in platno v rokah. Dvotretinjsko večino je označil za blagoslov, če je za njo program s številkami, lahko pa je tudi prekletstvo. Pri takšni razporeditvi moči opoziciji ni treba prevzeti nobene odgovornosti. Čigava je odgovornost, je jasno in "vsi računi bodo prišli na znan račun. To se bo zgodilo kmalu," je zaključil Janša. 

"Potrebovali bi malo več optimizma"

"Dobro bi bilo, da bi bili bolj opitmistični, zlasti na dan, ko bomo dobili novega predsednika vlade," je poslancem dejal Karl Erjavec. "Do 2008 je bila država zgodba o uspehu. Ko je prišla kriza, so se pokazale pomanjkljivosti in napake, ki v preteklosti niso bile popravljene. Nismo dovolj zgodaj šli v nekatere strukturne spremembe, nismo šli dovolj hitro v privatizacijo."


Erjavec meni, da je nesprejemljivo, da vedno najdemo sredstva za sanacijo bank in sistem, ki še vedno ne deluje učinkovito, po drugi strani pa je 40, 50 milijonov evrov za upokojence enormen problem. Vesel je, da je SMC uvidela, da je treba bremena krize razdeliti enakomerno po vsem prebivalstvu. 

Kot problem je izpostavil moralno krizo. "Smo pod vtisom raznih megalomanskih projektov. Zgodbi z drugim tirom je podobna zgodba o TEŠ 6, s 600 milijonov evrov smo prišli na 1,4 milijarde, pa ne vem, če bo zadostovalo. Nismo več na realnih tleh, ko gremo v nove investicije," je ocenil Erjavec. Podobna situacija je po njegovi oceni v zdravstvu, kjer "različni lobiji črpajo sredstva, ki jih vsi plačujemo za to, da bi imeli javno zdravstvo". Erjavec meni, da bo morala vlada določiti usmeritve na teh področjih in jih tudi sprejeti. "Ne bo pa lahko. Mislim pa, da bi potrebovali malo več optimizma."

Dodal je še, da za uspešno delovanje, vladi ne bo zadoščala samo velika večina, ampak bo potreben tudi družbeni konsenz. Ob tem je izpostavil pravičen davčni sistem.

"Pokazalo se bo, kdo govori resnico"

V poslanski skupini (PS) SD bodo Cerarja podprli. Po besedah njhovega vodje Matjaža Hana so volitve pokazale, da si ljudje želijo drugačno, stabilno politiko. "Izbira in podpora kandidata ni samo izbira poilitike in njenih interesov, v prvi vrsti gre za kriterij odgovornega ravnanja do ljudi. Slednje je temelj naše odločitve o podpori ali nepodpori za mandatarja. Če smo imele stranke pred volitvami polna usta delovanja v prid ljudem, je danes ura resnice, ko se bo pokazalo, kdo govori resnico." 

"Vesel sem, da imamo kljub temu, da je bil v naši stranki izstavljen visok račun, moč videti, da so se gospodarski kazalniki obrnili v pozitivno smer. Volivci in volivke so nam zaupali glas, da bomo ravnali odgovorno in gospodarno," je dejal Han.

Ne Združene levice

Luka Mesec iz Združene levice je v svojem nagovoru obsodil neoliberalno politiko, ki prepričuje, da moramo slediti nekim novim železnim zakonom zgodovine. S tem mišljenjem so pretekle vlade napravile nepopravljive krivice. "Pričakujemo, da bo vlada na prvo mesto postavila interese prebivalstva. Kako je mogoče, da je leta 2014 brezposelnost presegla rekord iz leta 1993? Kako je mogoče, da danes prvič po 2. svetovni vojni odraščajo generacije, ki bodo živele slabše od svojih staršev? Zakaj osmina prebivalstva živi pod pragom revščine? Zakaj so se kljub spodbudam za gospodarstvo investicije skoraj prepolovile? Kakšni so bili učinki reševanja krize z liberalnimi zdravili? Kdaj bodo naše plače dovolj konkurenčne?" se je vprašal Mesec.

Mesec upa, da si je koalicija vprašanja zastavila. Osnutki koalicijske pogodbe po njihovem mnenju sicer ponujajo rešitve, ki krizo poglabljajo in ne rešujejo. "Očitno so nasedli liberalnim ekonomskim dogmam. Vlada nakazuje, da bo izbrala stran kapitala in ne delavca. Kandidatu tako ne moremo izreči podpore. Upamo, da bo mandatar prisluhnil glasovom razuma ter da se bo vprašal o smiselnosti in nujnosti neoliberalnih zakonov," je napovedal Mesec. 

V NSi ga ne bodo podprli

Ljudmila Novak (NSi) je povedala, da Cerarja v stranki ne bodo podprli. K njihovi odločitvi za odhod v opozicijo je pripomoglo pomanjkanje odločnosti za izvedbo nekaterih reform. V stranki so predlagali odločnejše reforme na področju zdravstva, davkov in javne uprave. Te reforme so lahko v začetku tudi neprijetne, dolgoročno pa izboljšujejo stanje, je poudarila Novakova. Opozorila je tudi na predvidene spremembe na področju števila ministrstev, ki vsakokrat prinašajo nove zastoje pri delu ministrstev. 

"Za uspešnost izvedbe in trajanje vlade je pomembna sestava koalicije in dobra koalicijska pogodba. Presodili smo, da je bolje biti v opoziciji, kot pa povzročiti krizo znotraj koalicije." Dodala je še, da je bil po njihovem izstopu iz pristopnih pogajanj program okleščen predlogov NSi. "Gospodarstvo ni zadovoljno, saj je pričakovalo več spodbud in manj davkov. Želimo, da bi bili vsi delavni državljani bolj bogati oziroma manj revni."

"Koalicijska pogodba je kot žvečilni gumi"

"Običajno je praksa, da ko nekoga povabiš, da se z njim pogovarjaš o partnerstvu, vsebini. Če ne najdeš skupne točke, se preprosto razideš. Tokrat pa je do razhoda prišlo, ker jim ni bila všeč stranka," je koalicijska pogajanja komentiral Jani Möderndorfer iz ZaAB. Ob tem je poudaril, da je bila stranka ZaAB ustanovljena šele po odstopu vlade Alenke Bratušek in šla na volitve, kjer je dosegla dovolj za vstop v parlament.

Opozoril je, da v koalicijski pogodbi ni govora o dveh ključnih reformah. "Govora je samo o zdravstveni reformi. Vemo pa, da manjkata še dve reformi, kar vedo tudi v DeSUS iN SD. To sta reforma trga dela in pokojninskega sistema," je dejal in ob tem izrazil pričakovanje, da se bo koalicija o tem znala dogovoriti. 

"Koalicijska pogodba je kot žvečilni gumi možnega in nemožnega. Ko je podpisana, običajno naredimo z njo isto kot z žvečilnim gumijem. Edina razlika je, da žvečilni ne razpade," je povedal. "Prepričan sem, da boste zmogli veliko poguma, razuma, da boste zdržali znotraj koalicije čim dlje in da boste uspeli ne samo z retoričnimi ugotovitavmi pripeljati do želenih ciljev." Möderndorfer je ob tem dejal, da bo stranka ZaAB podprla Cerarja za mandatarja.

Komentarjev 15
  • pjosko 19:18 25.avgust 2014.

    janez je spet je mel uro zgodovine...70 leta..pa mal biologije...skoda edino k se ne pise on medved.k zvezan je ze...

  • jezero 17:39 25.avgust 2014.

    Je Slovenija sploh še država, če bo v Državnem zboru sedel Arestant in sprejemal zakone? Naj to najprej razjasni pravnik Cerar! In poštenjaki Slovenci naj take arestantske zakone upoštevajo in se jih držijo?

  • police 17:13 25.avgust 2014.

    nekaj da ti povem. gospodarski kriminal je velika stvar. če ti tak sune denar, ni sunil meni ne tebi ampak vsem!!!če pa lopov sune, je pa samo sunil določeni osebi. takole: KOT prvič: ne žalit lopove, ker pomoje nočejo ...prikaži več biti v istem košu ko ZJ JJ BK itd. ker so male ribice.KOT drugič: res je taki lopovi ne sodijo v zakonsko zakladnico, ker si samo tako odpirajo vrata.do sedaj nisem nikoli, ampak res nikoli slišal, da je nekdo ki je bil pravnomočno obsojen, lahko živel lepo in onkraj zidov zapora!!!BANDA SLOVENSKA