Slovenija
68 ogledov

Noč so prespali v avtomobilu

Do Laškega, v katerem bo po prvih ocenah za okoli deset milijonov evrov škode, s Žurnal24 main
Hiša je počila. Sprožilo se je okoli 50 plazov, eno družino so izselili. Najhuje v Laškem.

“Za nami je res grozna noč, saj smo jo preživeli kar v avtomobilu. Nič drugega nam ni preostalo, saj je hiša dobesedno počila po sredini,” svojo pripoved začne Boris Čuber z Vrha nad Laškim, zaselka, kjer se plazovi prožijo zelo pogosto, tokratna količina vode pa je bila tolikšna, da se je nad njegovo hišo razklala tudi cesta.

poplave Zidani most | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


“Pobrali smo nekaj osnovnih stvari, predvsem oblačil, in v avtu čakali, kaj bo,” pove Čuber in doda, da tik ob hiši prav zdaj gradijo garažo, za katero imajo gradbeno dovoljenje. “Izdala ga je Upravna enota Laško. Me pa preseneča, da se je to lahko zgodilo, saj je tu teren zelo trd, nič ni mehkega,” pravi.

Začasno k sorodnikom
“Včeraj dopoldne so bile razpoke tolikšne, da je kazalo, da se bo hiša kar sesedla, zato smo se odločili, da družino izselimo,” pove Jože Senica, poveljnik štaba za civilno zaščito Občine Laško.

poplave Borut Pahor | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


“Naši gasilci, prostovoljci Rdečega križa in sosedje so pomagali, da smo iz hiše odnesli, kar se je dalo,” pa za Žurnal24 poroča Stanko Selič, predsednik tamkajšnjih gasilcev. Družina bo začasno bivala pri sorodnikih, ne vedo pa še, kje bodo pozneje. “Radi bi ostali tu, kjer smo že 13 let,” povedo Čuberjevi.

Pokonci dve noči
“Naša ustanova se ne bo več imenovala kulturni center (KC), temveč se bomo preimenovali v poplavni center,” pove Andreja Križnik, direktorica KC Laško, kjer so bili ljudje na nogah praktično dve noči zapored.

poplave %C5%A0tore | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



“Na smrt smo utrujeni, saj ob tolikšnem vodostaju ne moreš mirno spati. Sploh pa v Laškem še nikoli nismo videli nobene protipoplavne vreče in smo jih dobili, šele ko smo jih zahtevali,” je kritična Jožica Klinar iz blokov na Rimski cesti, kjer pa je podtalnica tokrat na srečo zalila zgolj kleti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.