Slovenija
2 ogledov

Nočejo biti sužnji

“Zahtevamo nadzor nad delovnimi razmerami v pristanišču,” pravi Predrag Topić, p Osebni arhiv
Podpogodbeni delavci: Luka Koper naj izkorenini izkoriščanje ljudi.

Koper. Uprava Luke Koper je včeraj napovedala, da bo zunanjim storitvenim podjetjem poslala dopolnjene pogodbe, da bi zagotovila spoštovanje pravic delavcev v koprskem pristanišču. Delavci, ki v Luki niso zaposleni, ampak tam delajo prek posrednikov, naj bi bili v nekaterih primerih celo žrtve novodobnega suženjstva; od njih naj bi zahtevali nadurno delo za minimalno plačilo, brez urnika in vsakršnih pravic. “Luka bi morala imeti nadzor nad delovnimi razmerami v pristanišču,” meni sindikalist Predrag Topić, predstavnik podpogodbenih delavcev. To bi lahko storili s tristransko pogodbo med Luko, delodajalci in sindikatom. Če jim tega ne bodo zagotovili, se bodo izkoriščanju dokončno uprli, je zagotovil Topić.

Kritike o netransparentnosti

“Na anekse k pogodbam še čakamo,” je včeraj popoldne povedal Aleksander Krebelj, predsednik združenja Izvajalci luškega transporta, ki predstavlja 15 zunanjih storitvenih podjetij v pristanišču. Po njegovih besedah se Luka vede kot monopolist, plača malo in brez kakršnihkoli znanih meril podeljuje posle posameznim podjetjem. Po uradnih informacijah naj bi v Luki kot zunanji izvajalci storitev delalo 43 podjetij, neuradno pa naj bi nekatera imela iste lastnike. Krožijo še govorice, da posel dobi, kdor “pravemu človeku” v Luki priskrbi ustrezno podkupnino.

Kurnik: Luka je začetek

Nevidni delavci sveta. “Podpogodbeni delavci niso le problem Luke Koper – gre za sistemski pojav, kako poskušajo podjetja zmanjšati strošek delovne sile z najemom zunanjih izvajalcev storitev,” je razložil Andrej Kurnik, aktivist Nevidnih delavcev sveta. Kot je dejal, se začenjajo ti delavci po vzoru Luke Koper tudi drugod po Sloveniji povezovati, da bi se zavzeli za svoje pravice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.