Slovenija
34 ogledov

Nočejo hiš na igrišču

Civilni pobudi stanovalcev Gabrščkove in Kantetove ulice se zavzemata za ohranit Žurnal24 main
Igrišči. Ljubljanska občina namerava odkupiti zemljišče, a z lastnikom še ni stopila v stik.

Zasebno zemljišče ob Cesti na Brdo, ki ga stanovalci več kot 40 let uporabljajo za igrišče, naj bi Mestna občina Ljubljana (MOL) po zagotovilih župana Zorana Jankovića odkupila. Vendar se od obljube sredi oktobra to še ni zgodilo.

Pozval jih je župan
Poškodbe. Večje igrišče ob Cesti na Brdo je bilo zaradi del na sosednji parceli poškodovano. Rob se je udrl, izvajalec del pa je postavil zaščitno ograjo. Mestni inšpektorat sicer nima pristojnosti za ukrepanje na zasebnih površinah, a je ukrepal župan. “Po obvestilu stanovalcev je v stik stopil župan in uredil, da je izvajalec poškodbe na igrišču odpravil,” so povedali na MOL.

Zmešnjava z zemljiščem
“Razen razmeroma 'mehkega' zagotovila župana nimamo nobenih drugih zagotovil,” je povedal Primož Gričar, predsednik iniciativnega odbora, ki so ga oblikovali v želji po ohranitvi dveh igrišč ob Cesti na Brdo. Zemljišče z igriščema so v denacionalizacijskem postopku leta 2003 namreč vrnili potomcem upravičencev. Po njihovih pripombah na strateški prostorski načrt je manjše igrišče postalo zazidljivo. Na karti javnih površin pa je nasprotno zemljišče označeno kot javno, na karti športnih pa kot otok športa za vse. “Torej sta v občinskem prostorskem načrtu MOL obe igrišči nedvoumno namenjeni javnim športnim površinam,” je iniciativama pritrdil Janković. Pozneje jima je znova zagotovil, da bodo na omenjenih površinah igrišča: “Res pa je, da so v zasebni lasti, dokler jih ne bomo odkupili.”

Po eni strani MOL poudarja, da sta igrišči v njenem interesu in da morata ostati, po drugi strani so lastniki agresivno nastopili do soseda na igrišču. To ne gre skupaj.
Primož Gričar, civilna iniciativa

Dodatnih zagotovil ni
“Igrišča ne uporabljajo le otroci iz soseske, tudi iz bližnjega vrtca pridejo in se igrajo,” so povedali stanovalci Gabrščkove in Kantetove ulice. Gričar je dodal, da je bil zadnji dopis župana sredi oktobra, zato tudi sami ne vedo, kdaj bo odkup zemljišča. Po njegovih besedah zahtevajo dokončno ureditev, in sicer spremembo lastništva v zemljiški knjigi. “Edino, kar se je v zadnjih petih letih uredilo, je to, da je lastnikom v zelo dvomljivih okoliščinah uspelo prekvalificirati status enega od igrišč v zazidljivo,” je dodal Gričar.

Postopek je v teku
Na MOL so po besedah Simone Remih, vodje oddelka za ravnanje z nepremičninami, že začeli postopek odkupa. “Po prejemu mnenj pristojnih oddelkov bomo stopili v stik z lastniki,” je dodala. Kdaj točno se bo to zgodilo, niso povedali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.