Slovenija
63 ogledov

Nočejo parkirišča

Združenje civilnih iniciativ meni, da je resnični razlog omogočanje materialne k Žurnal24 main
Škofja Loka. Gradbeno dovoljenje za parkirišče v Nunskem vrtu je nezakonito, meni civilna iniciativa.

Združenje civilnih pobud zahteva izredno razveljavitev gradbenega dovoljenja za parkirišče v Nunskem vrtu. Bliža se začetek gradnje, v civilni iniciativi pa menijo, da je gradbeno dovoljenje nezakonito.

Skrb za mestno jedro
Marjan Frlan v imenu iniciative opozarja, da gradnja posega v kulturno dediščino starega mestnega jedra, Upravna enota (UE) Škofja Loka pa odgovarja, da je gradbeno dovoljenje izdala na podlagi soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS).

Milijon evrov za vrt
Načrt. Milijon evrov naj bi bila vredna ureditev Nunskega vrta; vključno z nakupom zemljišča. Vrednost gradbenih del znaša 496.405 evrov, gradnjo so zaupali CP Kranj. Novo parkirišče bo imelo 176 parkirnih prostorov, devet jih bo namenjenih invalidom. Zgrajeno bo na dveh terasah. V sklopu parkirišča bo urejena varna pešpovezava med naseljem Vincarje in starim mestnim jedrom. Končanje gradnje je predvideno v začetku leta 2012.

To dopušča ureditev parkirišča kot začasno rešitev do vzpostavitve parkirnih prostorov v sklopu nove prostorske ureditve na mestu sedanje tovarne Unitech Lth. "Glede na predloženo soglasje zavoda za spomeniško varstvo je upravni organ presodil, da so pogoji za izdajo gradbenega dovoljenja v tem obdobju izpolnjeni," pravijo na UE. Frlan je prepričan, da to soglasje ni ustrezno ter da je v nasprotju z zakonom o varovanju kulturne dediščine in Okvirno konvencijo Sveta Evrope.

Tudi drugi pomisleki
Frlan opozarja, da ZVKDS ni izdal soglasja za rušenje 12 metrov mestnega obzidja, ki je prav tako zaščiteno. Na UE zatrjujejo drugače. Tudi za rušenje zidu je bilo pridobljeno soglasje ZVKDS, trdijo in dodajajo, da projekt predvideva tudi konstrukcijsko sanacijo zidu v enaki strukturi in materialu. Frlanu se zdi sporen tudi načrt: "Nedavno svetnikom predstavljeni projekt parkirišča je opremljen z novimi konstrukcijskimi elementi, ki jih v gradbenem dovoljenju ni." Ta navedba se zdi UE vprašljiva. Da bi bilo kaj projektirano drugače, jim ni znano, opozarjajo pa, da bo v postopku pridobitve uporabnega dovoljenja upravni organ ugotavljal tudi, ali je objekt izveden v skladu z gradbenim dovoljenjem.

"Za potrebe prebivalcev"
Pri ZVKDS nam včeraj pojasnil zaradi odsotnosti odgovorne osebe niso mogli posredovati, pri škofjeloški mestni upravi pa zagovarjajo, da je gradnja parkirišča Nunski vrt namenjena prebivalcem starega mestnega jedra, kjer je pomanjkanje parkirišč in velja omejitev prometa. "Z ureditvijo parkirišča bomo območje starega mestnega središča razbremenili mirujočega avtomobilskega prometa; tako bomo rešili nevzdržne prometne razmere, povečali privlačnost celotnega območja in omogočili njegov hitrejši razvoj," so zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.