Slovenija
32 ogledov

Nočejo po poti Droge Kolinske

Protest dobaviteljev pred NLB zaradi Mercatorja Anže Petkovšek
Prodaja. Škodljiva za slovensko gospodarstvo, opozarjata finančni in kmetijski minister v odhodu. Grenke izkušnje. Naštevajo jih nekdanji zaposleni Droge Kolinske, ki je že hrvaška.

Pred odločitvijo. Jutri bodo proti prodaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju protestirali sindikati. Včeraj pa sta ministra za finance in za kmetijstvo v posebnem pismu opozorila, da je prodaja najboljšega soseda Hrvatom škodljiva tako za slovensko kmetijstvo, živilsko predelovalno industrijo, banke in trg dela kot za javnofinančni primanjkljaj. Na kakšnih analizah temeljijo njune ugotovitve, ni jasno, saj na vladnem uradu za makroekonomske analize in razvoj, kot so nam zatrdili, tovrstne ocene nimajo.

Že enkrat na led

Nekaj izkušenj s hrvaškim lastništvom pri nas že imamo, na primer v primeru Droge Kolinske. Po neuradnih informacijah novi lastnik Atlantic Grupa ne vlaga v razvoj, prav tako ne v proizvodnjo. Drogo Kolinsko naj bi zapustilo več inženirjev, v prodaji in marketingu jim niso dovolili uporabljati lastnega znanja, opustili so določene računalniške programe, s katerimi so spremljali prodajo, na področju informacijske tehnologije naj bi se vrnili deset let v preteklost. Velik del višjega menedžmenta naj bi družbo zapustil kmalu po prodaji, srednji menedžment je moral pristati na precej nižje plače. V zadnjih dveh mesecih je Drogo Kolinsko zapustila petina prodajnikov, marketinški proračuni za prihodnje leto pa so okleščeni, naštevajo nekdanji zaposleni.

"V začetni fazi združevanja se je v Atlantic Grupi v Sloveniji na novo zaposlilo 26 ljudi oziroma je do konca leta število novozaposlenih naraslo na 47. Povečanje števila zaposlenih obravnavamo kot investicijo, kar tudi je," poudarja Gabrijela Kasapović, direktorica korporativnih komunikacij. "Po prevzemu Droge Kolinske so se združile prodajne organizacije, 13 zaposlenih – večinoma iz prodaje – pa ni sprejelo nove ponudbe o zaposlitvi in so zapustili podjetje," razlaga.

Vlagatelji ne verjamejo, da se bo prodaja zgodila

• Kdo prodaja? Mercator zaradi lastnih finančnih težav prodaja skupina Pivovarna Laško in banke, saj je njihova osnovna dejavnost posojanje denarja in ne lastništvo v podjetjih in njihovo upravljanje.

• Za koliko? Banke bodo dobile okrog 200 milijonov evrov kupnine (NLB in Banka Celje malo manj kot sto, NKBM pa 44 milijonov evrov), skupina Pivovarna Laško pa bi s prodajo dobila malo manj kot 200 milijonov evrov. Tudi ta denar bodo dobile banke, saj jim Laščani dolgujejo skoraj 400 milijonov.

• Kaj pa mali? Če se zgodi prodaja, bo moral Agrokor objaviti ponudbo za prevzem in vsem delničarjem ponuditi enako ceno za delnico kot podpisnikom sporazuma: 221 evrov. Več kot 15 tisoč delničarjev se bo lahko odločilo, ali ponudbo sprejmejo ali ne.

• Borza ne verjame. Vlagatelji, kot kaže, ne verjamejo, da se bo prodaja zgodila, saj je bila delnica včeraj vredna 162 evrov. Prodaja bi omogočila 36-odsotni zaslužek (stroški nakupa delnice niso upoštevani).

• Hitrost. Banke so delnice Infond holdingu in Istrabenzu zasegle leta 2009, 15. junija je bil podpisan sporazum o prodaji večinskega deleža Mercatorja, štiri nezavezujoče ponudbe pa so prišle do 17. oktobra.

Milijardni nepremičninski bombonček za Agrokor

• Dobavitelji. Agrokor ni le trgovina (Konzum), ampak ima v lasti tudi podjetja za proizvodnjo in predelavo hrane (Zvijezda, Ledo, Jamnica ...), zato je pričakovano, da bo na police poskušal spraviti več svojih proizvodov. Agrokor ponuja zaveze, da se vsaj nekaj let to ne bo zgodilo, toda skupna kazen za vse kršitve (tudi za odpuščanja in selitev sedeža podjetja) ne bi bila višja kot 20 milijonov evrov, kar sta le dobra dva odstotka vrednosti Mercatorja. Mercator naj bi letos prodal za skoraj pol milijarde evrov slovenskih izdelkov.

• Izčrpavanje. Nasprotniki prodaje menijo, da se bo Agrokor reševal z izčrpavanjem Mercatorja. Ta namerava svoje nepremičnine prodati in jih nato najeti ter tako pridobiti milijardo evrov in pol. Agrokor bi Mercator stal 832 milijonov evrov.



Komentarjev 3
  • privat 17:40 20.december 2011.

    kaj bi pa kdo drug naredil..vse izmolziti in nato prodati ! Vlada ni toliko butasta da tega ne bi vedela...celo 20% ddv bi dobila za svoje sejnine ,stroške,pocestnice...

  • graff 14:33 20.december 2011.

    Nekateri izbranci, profesorji in doktorji oec. ljubljanske ekonomske fakultete, zagovarjajo in podpirajo prodajo Merkatorja. Že dvajset let samostojne države se s svonjimi nasveti pasejo po sceni in pogubljajo slovensko gospodarstvo, sramota.

  • Franc Bukovec 05:40 20.december 2011.

    bo treba v nakupe v TUŠ