Slovenija
15 ogledov

Nočejo radioaktivnih ponesrečencev

Zlatko Gilijević Pixell
Zavrnili radioaktivnega 'ponesrečenca'.

"'Ponesrečenca' so res zavrnili; zakaj se je to zgodilo, pa še analiziramo," so potrdili v Jedrski elektrarni Krško (Jek), kjer je pred dnevi potekala reševalna vaja za prevoz ponesrečenca v Klinični bolnišnični center (KBC) Zagreb.

Na vsakoletni vaji, v katero so vključeni Jek, Zdravstveni dom (ZD) Krško in KBC, simulirajo jedrsko nesrečo s ponesrečencem, ki ga skladno z dogovorjeno proceduro prepeljejo v KBC, ki je po dogovoru med slovensko in hrvaško stranjo zadolžen za oskrbo poškodovanih in tistih delavcev Jeka, ki bi bili izpostavljeni čezmernemu radioaktivnemu sevanju.

Na cilju le opazovalci

Sanacijski upravitelj KBC Zlatko Giljević je potrdil, da poškodovani ni prispel v njihovo bolnišnico. Po njegovih informacijah je nesporazum nastopil na mejnem prehodu Bregana, saj naj bi hrvaško notranje ministrstvo slovensko reševalno vozilo s ponesrečencem vrnilo v Slovenijo, kar se doslej še ni zgodilo. Je pa v KBC prispelo drugo slovensko vozilo, v katerem so bili poleg medicinske ekipe iz ZD Krško opazovalci vaje, zaposleni v Jeku. Sprejeli so jih dežurna ekipa za primer jedrske nesreče in drugo strokovno osebje, ki so jim prikazali, kako ukrepati v nujnih primerih, kot je bilo to predvideno v scenariju 
vaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.