Slovenija
21 ogledov

Nočejo se gledati po TV

slovenija 05.12.12, sodisce, romi, uboj, sodba, obtozeni, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Tožilstvo nasprotuje (pre)naglim spremembam v pravosodju.

Tožilci se ne strinjajo s tem, da bi državljani že v kratkem lahko sodne procese spremljali prek neposrednih televizijskih prenosov. "Pravice obdolžencev niso z ničemer prikrajšane in javnost ni izključena niti v dosedanji ureditvi," so prepričani v društvu tožilcev. Prejšnji teden je namreč minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič vladi predlagal, naj zakon o kazenskem postopku spremeni tako, da bo dovoljeno sodne obravnave slikovno snemati v celoti in jih tudi v živo prenašati prek televizijskih programov.

Premalo jih je, premalo

Prav tako želi Pličaničevo ministrstvo s temeljito prenovo sodstva ukiniti zdajšnjo sodno preiskavo in ukiniti funkcijo preiskovalnih sodnikov, tako da bi ta postopek po novem opravljali tožilci. "Že dlje opozarjamo, da je tožilcev že zdaj premalo. Primanjkljaj pa bi še bolj občutili ob uvedbi napovedanih sprememb, predvsem glede sodne preiskave," dodaja predsednica društva Mirjam Kline. Nekateri kazenski pravniki ob tem opažajo, da "je pravzaprav v državi ta trenutek premalo dovolj dobro usposobljenih tožilcev, ki bi lahko takoj prevzeli vodenje preiskav". Včeraj bi sicer morala vlada obravnavati spremembe zakona o državnem tožilstvu, a so bile te iz neznanih razlogov umaknjene z dnevnega reda seje vlade. Z zakonom naj bi sicer ministrstvo za notranje zadeve želelo posodobiti način imenovanja tožilcev.

Komentarjev 4
  • allstarr111 08:51 18.januar 2013.

    Ti kr dajej minuse, sej vemo da si prisklednik skurumpirane drhali ki je najbolj uspešna ko preganja kurje tatove, pri večjih zadevah pa počepne ko kužek in samo maha z repkom v pričakovanju priboljška :) ma vas poznamo k star ...prikaži večr denar, alora spokajte preden bo prepozno.

  • allstarr111 08:16 18.januar 2013.

    To s televizijo je glupost da ji ni primere. Pa tudi to da se obnaša država kot najstnica, je glupost s strani tožilstva, namreč morate razumet da so tožilci včasih pri uveljavljanju svojega prav, celo bolj pokvarjeni od barab ki ...prikaži veči jih bremenijo, ter da so najbolj zagrizeni pri svojem deli ko vedo da je nasportna stran finančno nesposobna zagotovit sebi kvalitetno obrambo. Se pa v ogromno primerih tožilci sklicujejo ravno na novosti iz tujine, se pravi ko jim je v korist je tujina dobrodošla, ko je v korist komorkoli drugemu pa so novosti modna muha :) Ajej

  • dragec 08:01 18.januar 2013.

    NI ZADOSTNO, DA GROZLIVKE, KRIMINALKE IN POCENI NADALJEVANKE IZ PARLAMENTA - GLEDAMO NA TRETJEM. VSEENO NAJBOLJ GLEDANO JE SATIRIČNO OKO