Slovenija
10891 ogledov

Nočejo več čakati na Golobovo vlado, po zdravnike odšli v Bosno

Glede špekulacij v medijih, da zdravniki zahtevajo 30-odstotno povišanje plač, K Žurnal24 main
Pet zdravnikov že izrazilo interes.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) za Evropo ugotavlja, da se s pomanjkanjem zdravnikov soočajo vse države EU in vlade opozarja, naj ukrepajo, preden se razmere še poslabšajo. V Nemčiji, kjer primanjkuje okoli 23 tisoč zdravstvenih delavcev, je vlada tujim zdravnikom še olajšala prihod in uvedla neke vrste delovni vizum. 

Brez sistemskega vabljenja tujih zdravnikov

Poleg Nemčije je privabljanje tujih zdravnikov sistemsko urejeno v številnih evropskih državah, v Sloveniji organiziranega sistemskega privabljanja tujih zdravnikov ni. Tistih, ki bi se sami odločili za delo v Sloveniji, so izjemno redki. Plače družinskih zdravnikov v Sloveniji naj se ne bi bistveno razlikovale od plač kolegov v Srbiji, poleg tega pa jih v svoje vrste aktivno vabijo bolj bogate evropske države. 

V letu 2022 se je v register zdravniške zbornice vpisalo 14 tujih zdravnikov različnih specializacij in en sam zdravnik družinske medicine. Skupaj v zadnji petih letih je v Sloveniji začelo delati 59 tujih zdravnikov različnih specializacij, od tega 11 specialistov družinske medicine. Velika večina jih je iz držav nekdanje Jugoslavije. 

Direktorji v Bosni zdravnike iščejo na lastno roko

Direktorji ZD Velenje, ZD Maribor in ZD Nova Gorica so se odločili, da ne bodo čakali na vlado in so obiskali Sarajevo, Tuzlo in Banjaluko, kjer so opravili razgovore z okoli 50 zdravniki.

Ob tem so se z občinami dogovarjali o pomoči pri pri zagotovitvi stanovanj, šolanju otrok in iskanju zaposlitve partnerjev.
Pet naj bi jih že izkazalo zanimanje za delo v Sloveniji. Glede na podatek, da se je v register zdravniške zbornice lani vpisal en sam tuj specialist družinske medicine, je to velik uspeh. 

Zaposlovanje tujega zdravnika zapleten in dolgotrajen proces

Minister Poklukar je konec 2021 sprejel ukrep znižanja zahtevane ravni znanja slovenščine za tuje zdravnike. Izpit iz jezika opravljajo na zdravniški zbornici, zahtevana je raven C1, ki se osredotoča predvsem na vsebine strokovne terminologije zdravnika. 

Direktorji pričakujejo, da bodo nove zdravnike lahko zaposlili čez nekaj mesecev, ko bodo opravljeni vsi birokratski postopki, ki potekajo na ministrstvu za zdravje. Tam vsakega tujega kandidata obravnava posamično, ne glede na to, da jih več prihaja iz iste fakultete. Ministrstvo večini predpiše tudi 12 mesečno prilagoditveno obdobje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:11 22.januar 2023.

    Nekje moramo dobiti zdravnike. Iz bolj razvitih držav valda ne bodo k nam hodili, torej uvažamo južnake. Problem je, ker so oni vajeni popolnoma drugačnega dela. Se prijateljica, ki dela v eno naši bolnici rada pritoži čez njih. Sploh čez ...prikaži več sestre. So bolj navajeni partizanskega sistema oskrbovanja bolnikov. Nič na fino samo funkcionalno in da čimprej pomaga, pa čeprav le na kratki rok.

  • jakec1575 20:51 22.januar 2023.

    stvar je neumna. ker s tem krades drugim kader. zadeva se resi enostavno. ukine se dvozivke. kdor hoce. javno javno, kdor privat naj gre privat. kdor gre privat ne more vec v javno nazaj 10 let. ukinemo dopolnilno. storitev ne ...prikaži več bo dovolj za vse. drzava naj zacasno vkljuci privatnike, dokler ne popolni kader s povecanim vpisom na medicinsko fakulteto in obvezo oddelati specializacijo, to je 6 let v javnem. ko drzava resi manjko kadra, odreze privatnike. potem naj se privatniki borijo s svojimi zav

  • Toma 16:45 22.januar 2023.

    Kdo bo pa čakal, da se Golobček userje?