Slovenija
16 ogledov

Nočni lokali bodo bolj varni

Ravno danes mineva pet let od tragedije pred diskoteko Lipa, v kateri so umrla t Žurnal24 main
Vlada predstavila predloga zakonov o zasebnem varovanju in detektivski dejavnosti. Uvedli bodo licenco za varovanje prireditev v gostinskih lokalih.

Po seji vlade je državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Damjan Lah dejal, da želijo z zakonoma o zasebnem varovanju in o detektivski dejavnosti zagotoviti, da bi te dejavnosti opravljali usposobljeni kadri.

"S tem zakonom se področje detektivske dejavnosti končno ureja celovito," je dejal ob predstavitvi zakona o detektivski dejavnosti, ki uvaja obvezno usposabljanje pred opravljanjem detektivskega izpita in članstvo v detektivski zbornici, inšpektorat za notranje zadeve pooblašča kot nadzorni organ in jasno določa pogoje, pod katerimi se licence podeljujejo in odvzemajo. Detektivska zbornica bo na podlagi določenih pogojev dajala soglasje tujim detektivom za delo pri nas.

Ob predstavitvi zakona o zasebnem varovanju je Lah dejal, da pred tem pristojnosti posameznih organov, ki zagotavljajo varovanje, niso bile jasno določene, z novim zakonom pa so jasno določene pristojnosti teh organov (tj. zbornice, upravnega dela notranjega ministrstva, policije in inšpektorata za notranje zadeve).

Uvedba internega varovanja
Zakon uvaja interno varovanje: to pomeni, da bodo gospodarske družbe ali drugi pravni subjekti imeli možnost organizirati varnost ljudi in premoženja na svojem območju. Usposobljeno varnostno osebje bodo lahko zaposlili, ne da bi za to morali pridobiti posebno licenco.

Za lokale posebno usposabljanje
Med pomembne novosti spada tudi uvedba nove licence za varovanje prireditev v gostinskih lokalih. Za pridobitev te licence bo moral imeti lastnik te licence posebej usposobljene varnostnike. Kot je dejal Lah, želijo tako urediti problem nočnih lokalov, kjer je delo varnostnikov bistveno drugačno kot delo varnostnikov na odprtih območjih.

Glede izobrazbe varnostnikov pogoji ostajajo nespremenjeni – zakon uvaja le obvezno obdobno usposabljanje in potrjevanje licenc zasebnega varovanja na pet let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.