Slovenija
214 ogledov

Nočni zobobol se plača

Zdravstvena zavarovalnica zavarovancem ne bo vrnila stroškov za obisk zobozdravn Žurnal24 main
Zobozdravnik. Oskrba bolečega zoba ponoči je nadstandard, ki je – razen v Ljubljani – samoplačniški.

 

132 tisoč evrov je letos MOL predvidela v proračunu za delovanje nočne zobozdravstvene ambulante.

Z bolečim zobom se je bralka iz Tržiča odpravila v soboto ob 18. uri v Ljubljano, saj je na Gorenjskem organizirana zobozdravstvena služba ob sobotah le do 13.30 v Zdravstvenem domu Bohinj. Ljubljansko nočno zobno ambulanto (od 21. do 4. ure zjutraj) pa financira Mestna občina Ljubljana (MOL), zato je morala čiščenje zobnih kanalov v anesteziji v celoti plačati – 91,3 evra.

"Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne financira dežurne službe za nujne zobozdravstvene storitve v nočnem času nikjer v Sloveniji," so dejali na oddelku za zdravje in socialno varstvo MOL. Zato ljubljanska občina že od leta 2001 sofinancira delovanje nočne zobozdravstvene ambulante.

Del stroškov je samoplačniških, so povedali na mestnem oddelku za zdravje. Otroci iz Ljubljane so oproščeni vseh plačil, občani MOL pa plačajo 13 evrov participacije. Neljubljančani morajo plačati 20 evrov participacije in vse stroške zdravljenja, brez participacije, a s plačilom storitev pa oskrbijo tudi otroke iz drugih krajev Slovenije.

Nočni zobozdravnik stane
"Zobozdravstvene storitve, ki so opravljene zunaj rednega delovnega časa, ki je dogovorjen z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), štejejo za nadstandardno storitev, zato jih lahko izvajalec zdravstvenih storitev zavarovancu upravičeno zaračuna skladno z lastnim cenikom," so povedali na ZZZS.

"V ospredju je zelo redek pojav nenadne bolečine in gre v večini primerov za neredno skrb za zdravje zob, velja pa tudi, da lahko za simptomatiko bolečin poskrbi družinski zdravnik," pa so dejali na ministrstvu za zdravje. Menijo, da je v preteklosti prevladovalo stališče, da je za nujne primere s področja zobozdravstva dovolj klinika v Ljubljani.

Zobozdravstvena dežurna služba, ki jo ZZZS plačuje, je sicer organizirana ob sobotah dopoldne v vseh območnih enotah, v nedeljo in ob praznikih pa v devetih krajih po Sloveniji do 12. ali 13. ure ter le v Ljubljani do 16. ure.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.