Slovenija
519 ogledov

Nočnih pediatrov ni

Otroci koprskih vrtcev bodo v četrtek preganjali strah pred zdravniki, cepljenje Žurnal24 main
Bolni otroci. V Mariboru je dežurna pediatrična služba taka kot v Ljubljani pred 25 leti.

“Ali so naši otroci vredni manj kot ljubljanski?” se sprašuje bralka iz Maribora po naporni noči, ki jo je preživela z bolnim otrokom. V Zdravstvenem domu Ljubljana namreč celo noč dela dežurni zdravnik za otroke, mladostnice in mladostnike, v Mariboru pa dežurni pediater dela le do 23. ure.

V ZDL imamo zaradi kakovostnejše obravnave ločeno področje nujne medicinske pomoči – na pediatrično in splošno nujno medicinsko pomoč.
Zdravstveni dom Ljubljana

Po tej uri za otroke poskrbijo v dežurni ambulanti Službe nujne medicinske pomoči (SNMP), ki deluje v pritličju klinike za kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor (UKC). “Pediatrov nimamo. Pri nas delajo izbrani zdravniki za odrasle. Večina populacije, ki jo zdravijo, so odrasli, kar pa ne pomeni, da ne znajo pri malih bolnikih oceniti zdravstvenega stanja. Definitivno pa gre za veliko odgovornost,” je povedal Darko Čander, glavni zdravstvenik SNMP, in dodal, da je protokol pri obravnavi odraslega in otroka zelo različen.

Ukinitev iz Ljubljane
Celonočna pediatrična služba je bila v Mariboru organizirana pred 20 leti, a je bila pozneje zaradi navodil iz Ljubljane izgubljena. “Dejali so, da to ni potrebno, saj lahko bolne otroke v tem času pregledajo zdravniki, ki so dežurni na otroškem oddelku,” je pojasnil Jernej Završnik, direktor zdravstvenega doma (ZD) dr. Adolfa Drolca. Tako kot je zdaj organizirano v Mariboru, je bilo pred letom 1978 v Ljubljani, od tega leta namreč ponoči dežura otroški zdravnik iz zdravstvenega doma.

Ne želijo delati več

Samo eden
Na Kliniki za pediatrijo UKC Maribor je ponoči dežuren en pediater (če izvzamemo intenzivni oddelek) – skrbi za bolne otroke na oddelkih in sprejema male bolnike, ki pri njih poiščejo pomoč z napotnico iz SNMP, z napotnico pediatrov iz zdravstvenega doma ali pa pridejo brez nje. Lani so ponoči obravnavali 1.700 otrok, od tega jih je 1.200 imelo napotnico; pri kar 60 odstotkih so lahko pregled bolnišnični pediatri zaključili ambulantno – brez hospitalizacije.

V Mariboru je v tem trenutku nemogoče, da bi izvajali nočno službo, in sicer predvsem zaradi pomanjkanja pediatrov. Zaposlenih je 21 pediatrov, ki jim honorarno pomaga pet upokojenih, je pojasnil Završnik, in dodal, da je drugi razlog zakonska omejitev glede opravljanja dežurne službe.

Delovni čas je namreč zakonsko določen in v dveh zaporednih dneh traja največ 16 ur, za več pa je potrebno soglasje zdravnika, je pojasnil Završnik in dodal: “Ustrezna soglasja smo v zavodu pripravili, vendar zdravniki pediatri nikakor ne podajo soglasja, da bi v dveh dneh njihov delovni čas trajal več kot 16 ur.”

Dežurstvo je obvezno
V Ljubljani se v nujno pediatrično službo vključujejo tako pediatri kot šolski zdravniki, skupaj jih je 51, od tega jih 21 opravlja nočno dežurstvo. “To službo v celoti financira Zavod za zdravstveno varstvo Slovenije. Dežurstvo pa spada v delovno obveznost vsakega zdravnika,” so pojasnili v ZD Ljubljana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.