Slovenija
85 ogledov

Nočno neurje povzročilo veliko škode

Posledice neurja na Gorenjskem
1/3
Saša Despot
V vasi Mahniči nočno neurje povzročilo za več kot 200.000 evrov škode.

Meteorna voda je zalila številne objekte ter poplavila ceste, gasilci so posredovali tudi zaradi udarov strel.

Vas Mahniči na Sežanskem je ponoči prizadelo neurje z znaki tornada. Veter je odkril strehe dvajset stanovanjskih in gospodarskih poslopij.

Po prvih ocenah je nastalo za več kot 200.000 evrov škode. "Najprej moramo zavarovati ljudi in premoženje, večino teh del naj bi zaključili že do konca današnjega dne," je povedal župan Občine Sežana Davorin Terčon. Domači ob pomoči gasilcev in Slovenske vojske hitijo s prekrivanjem streh, s čimer bodo predvidoma zaključili danes. 

Uničeni stari sadovnjaki

Po besedah Terčona so imeli srečo, da se je neurje zgodilo v nočnih urah in zaradi tega nihče ni bil poškodovan. Prebivalcem vasice so ponudili nadomestne nastanitve do dokončne sanacije poškodovanih objektov, vendar so vaščani občinsko ponudbo odklonili.

Poleg stavb je neurje močno poškodovalo tudi okoliške nasade, predvsem sadno drevje in vinograde. Popolnoma so uničeni stari sadovnjaki z avtohtonimi sadnimi drevesi jablan, podrti so tudi latniki v vinogradih.

Številna podrta drevesa

 

Tudi v naselju Dutovlje v občini Sežana je močan veter podrl več dreves in reklamnih panojev. Podrta drevesa in naplavine so bila tudi na cesti Kobdilj-Štorje, Dutovlje-Vrhovlje in na cesti Vrabče-Štjak.

Strela udarila v center Ljubljane

V vasi Ržišče v občini Litija je zaradi udara strele zagorel drog telefonske napeljave. Gasilci so požar pogasili. Na Bavarskem dvoru in Trgu OF v Ljubljani so zaradi udara strele ostali brez električne energije.V Petkovcu v občini Logatec je močan veter odkril streho stanovanjske hiše, na cesto Polhov Gradec-Šentjošt pa se je usul zemeljski plaz.

V Kamniku, na Vrhniki in v Vinici še brez elektrike

V noči na četrtek je na območju Elektra Ljubljana zaradi močnih neviht prišlo do kratkotrajnih prekinitev oskrbe z elektriko na območju  Starega trga pri Cerknici, Žirov, Logatca, Grosuplja, Metlike in Črnomlja.

Do daljših okvar je prišlo na področju Kamnika, kjer je brez napajanja še sedem transformatorskih postaj, na področju Vrhnike, kjer so brez napajanja še tri transformatorske postaje in na področju Vinice, kjer sta brez napajanja še dve transformatorski postaji.  Ekipe Elektra Ljubljana okvareodpravljajo. Predvidevamo, da bodo okvare odpravljene v roku dobrih dveh ur. 

Strela udarila tudi v edino povezavo Ljubljane in Notranjske

"Ponoči je zaradi udara strele v edino 110 kV daljnovodno povezavo med Ljubljano in Notranjsko prišlo tudi do izpada RTP Cerknica in RTP Logatec ter s tem do prekinitve dobave energije vsem odjemalcem teh območij, kar kaže na nujnost izgradnje novih rezervnih 110 kV povezav proti Postojni in Žirem," so pojasnili v Elektru Ljubljana. 

Na Primorskem brez elektrike še okrog 400 odjemalcev

Na področju družbe Elektro Primorska je zaradi neurij prišlo do več izpadov. Brez električne energije so kraji Dobravlje, Ponikve, Avber, Gradnje, Poljane, Dolenje, Raša, Selo, Pristava, Ravnje, Štjak, Mahniči, Komarče. Daljnovod je na več mestih podrt, časa popravila  trenutno  ni mogoče oceniti saj še nismo  uspeli ugotoviti celotnega obsega in števila  vseh okvar. Predvidoma bo stanje v celoti urejeno do večera. Brez električne energije je trenutno 300 odjemalcev.

Prekinjena  dobava  je  tudi  na  daljnovodu  Pregarje  –  odcep Čelje. Brez elektrike so kraji Čelje, Prelože, Janeževo brdo, Posrtvica, Gržon. Napaka bo odpravljena predvidoma do 13. ure. Brez električne energije je trenutno 73 odjemalcev.  

Zaradi  napake  na  daljnovodu  Tolmin  vasi  –  odcep Kuk so brez električne energije Kuk in Livške ravne, napaka bo odpravljena predvidoma do 12. ure. Brez električne energije je trenutno 20 odjemalcev. 

Drog javne razsvetljave padel na avto

Na cesti Log proti Podplešivici v občini Log-Dragomer se je podrl drog javne razsvetljave in zadel osebno vozilo, ki je obtičalo v jarku.V Paki in Spodnjem Doliču v občini Vitanje je potok Jesenica na več lokacijah poplavil regionalno cesto Zgornji Dolič-Stranice. Tudi v Škofji Loki so morali gasilci zaradi poplavljenih objektov večkrat posredovati, še navaja uprava za zaščito in reševanje v poročilu.

Imate fotografije posledic neurja? Pošjete nam jih lahko prek spodnjega obrazca. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.