Slovenija
31 ogledov

Nocoj in jutri nevihte v Istri

Narasla Gradaščica
1/2
Žurnal24 main
V prihodnjih urah bo naraščal predvsem pretok Krke. Na Obali in v Istri zvečer napovedani močni nalivi. Organizatorji odpovedujejo prireditve.

"Trenutno so vodotoki visoki po vsej državi, najvišji v vzhodnji in severovzhodni Sloveniji, v Pomurju, Slovenskih goricah in halozah. Narasle so Dravinja, Pesnica, Velika Krka je presegla opozorilni pretok, vendra večjih težav ne zaznavamo," pravi Janez Polajnar, vodja oddelka za hidrološke prognoze na ARSO.

Reka Krka bo v spodnjem delu naraščala še ponoči ter jutri dopolne. "Poplavljala bo na območju pogostih poplav, stanovanjski objekti naj ne bi bili ogroženi, zaprte pa bodo ceste na območju Kostanjevice," razlaga Polajnar.

Ponoči nevihte na Obali in v Istri

Ponoči se bodo nevihte okrepile predvsem na jugozahodu Slovenije, na Obali in v Istri. Možni so močni nalivu in porast vodotokov. Ponoči in v petek dopoldne naj bi se vodotoki po vsej Sloveniji sicer umirili, jutri zvečer pa so napovedane nove nevihte, ki bodo lahko ponovno bolj intenzivne v Slovenski Istri, na Krasu, v Cerkljanskem in Škofjeloškem hribovju.

Zaradi slabega vremena so organizatorji Portoroške noči prireditev, ki bi morala biti to soboto, prestavili na prihodnji petek. Zaradi slabega vremena je odpovedana prireditev Poletje na Vrhniki.

Zalite kleti

Neurja so že ponoči Upravi za zaščito in reševanje povzročila kar nekaj dela, saj je po državi zalilo več hiš. Največ dela so imeli na območju Posavja, Bele krajine, Notranjske, Gorenjske in Maribora. V Občini Dobrova - Polhov gradec, kjer je pred dobrim tednom neurje že povzročilo veliko materialne škode, so prostovoljni gasilci občanu dostavili in napolnili protipoplavne vreče ter jih postavili, da bi obvarovali vdor meteorne vode v stanovanjsko hišo.

Brez električne energije

Zaradi neurja je bila prekinjena oskrba z električno energijo na nekaterih območjih Notranjske. Po podatkih Elektra Primorska je brez elektrike ostalo nekaj manj kot 3.000 odjemalcev na daljnovodih Podgrad, Vrhpolje in Prem. Izpad elektrike je tudi na področju Občine Podlehnik, brez elektrike naj bi bilo 2.000 odjemalcev.

V Renkovcih je voda zalila skladišče in rastlinjak podjetja Paradajz. Pridelovalec paradižnika v Prekmurju ocene, kakšna je nastala škoda še nima, predvidevajo pa, da voda ni poškodovala rastlin.

Nevarnost plazov

Zaradi velike količine dežja na območju severozahodu Slovenije in na vzhodnem delu osrednje in južne Slovenije povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. Geološki zavod Slovenije ob tem še opozarja, da se plazovi lahko pojavijo tudi v drugih predelih osrednje in severovzhodne Slovenije, a je tam verjetnost nekoliko manjša. Prebivalcem na območjih, kjer so se že pojavljali pazovi, na geološkem zavodu svetujejo, da naj bodo pozorni tudi na dogajanje v tleh nad in pod objekti.

 

Če imate fotografije poplav ali neurja, nam jih lahko pošljete preko spodnjega obrazca.

Komentarjev 3
  • PasjiDrekiVsepovsod 07:38 15.avgust 2014.

    Si na pomirjevalih, da ti je še vreme tako idealno ?

  • sasquatch 10:19 14.avgust 2014.

    obstaja velika verjetnost, da tudi pozimi ne boš zadovoljen; al bo sneg, al pa ga ne bo

  • PasjiDrekiVsepovsod 09:59 14.avgust 2014.

    Klinc pa tako poletje. Ali dežuje, ali je pa soparno.