Slovenija
40 ogledov

Nocoj spet nevihte

toca tjasa cerne nova gorica 3 Žurnal24 main
Po nedeljskem neurju bodo nekateri s strahom pričakovali današnje poslabšanje vremena. Zvečer se bo v Sloveniji spet bliskalo, čeprav vremenoslovci hudih neviht ne pričakujejo.

Danes popoldne se bo spet pooblačilo, zvečer in ponoči pa nas čakajo nevihte, nam je povedal prognostik na agenciji za okolje (Arso) Janez Markošek. ˝Čeprav bo tako kot vedno ob nevihtah verjetno udarila kakšna strela, pa neurij večjih razsežnosti ne pričakujemo. Deževalo bo tudi jutri dopoldne, a to bodo le običajne padavine,˝ je vse, ki so še vedno pod vtisom zadnjih neurij, pomiril Markošek.

 

Uničujoče nedeljsko neurje

Nedeljsko neurje je po Sloveniji povzročilo velikansko škodo. V naslednji video povezavi si oglejte, kakšno škodo je povzročilo.

Toča je mogoča
"Danes in jutri naj ne bi bilo toče, čeprav je ni mogoče povsem izključiti," nam je povedal naš sogovornik. "Pri tem, ali se nevihta razvije v hudo neurje, je pomembnih več dejavnikov: pregretost ozračja, smer višinskih tokov, količina vlage v zraku ... Ob zadnjih neurjih se je vse poklopilo, zdaj pa na primer ni tako vroče," je prognozo pojasnil Janez Markošek.

Spremljajte napoved

Sicer pa se da po njegovih besedah močne nevihte napovedati dan ali dva prej, natančno lokacijo pa s spremljanjem nevihtnega oblaka le kakšno uro vnaprej. Na spletni strani Arso ( meteo.arso.gov.si ) lahko trenutno radarsko sliko oblačnosti in napoved neurij opazujejo vsi. Opozorilo uro pred nevihto je dovolj, da ljudje poskrbijo za osebno varnost in vsaj delno zaščitijo svoje premoženje.

Nasveti pred nevihto

Ko se pripravlja na nevihto, ne hodite ven, če pa ste že zunaj, se umaknite na varno. Če boste avtomobil parkirali pod krošnjami dreves, se lahko zgodi, da bodo nanj padle veje, tako da bo bolj varen na čistini. Druga nevarnost, ki preti, je toča. Če nimate možnosti parkiranja pod streho, lahko vozilo zaščitite s podloženo ponjavo. Te stanejo od sto evrov naprej, njihova največja pomanjkljivost pa je, da zasedejo velik del prtljažnika.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.