Slovenija
40 ogledov

Noge namesto avtobusa

Blejka Francka Jensterle: “Na mestni avtobus čakam že leta, vendar se ni še nič Žurnal24 main
Bled. Nima mestnega potniškega prometa. Težava za starejše.

“Želim si, da bi končno lahko kupila vozovnico za mestni avtobus, s katerim bi se peljala k zdravniku ali v trgovino, kajti zdaj sem odvisna od prevoza drugih ali pa pot pod noge in peš. Že leta opozarjam in prosim, a zaman,” je o težavah z avtobusnimi prevozi, ki jih občutijo posebno starejši občani, za Žurnal dejala Blejka Francka Jensterle.

Dodala je, da si Bled zasluži urejen mestni potniški promet, in povedala, da je zanj v zadnjih letih že večkrat posredovala na različnih ministrstvih in na občini, toda “vselej neuspešno. Blejska oblast se ne potrudi niti za ureditev statusa mesta, kaj šele za avtobus, brez katerega starejši sami ne moremo niti do zdravstvenega doma.”

Turistični avtobus
Do oktobra. Po Bledu in okolici poleti, od 1. junija do 30. septembra, vsak dan vozi turistični avtobus. Ustavlja na avtobusni postaji, pred hoteloma Krim in Toplice, na Mlinem, v Zaki in Vintgarju ter na gradu. Enosmerna vozovnica stane 3,5, povratna pa 6,3 evra.

“Ko moram v bolnišnico na Jesenice, se z rednim avtobusom, ki pelje skozi Begunje, Smokuč, Rodine, na Jesenice vozim uro in pol, vrnitev domov pa je spet podvig. Vem, da se avtobusni prevozniki izgovarjajo na nedonosnost, toda če bi avtobus bil, bi se ga ljudje navadili in ga uporabljali,” je poudarila Jensterletova.

Obetajo si evropski denar
Da Bled nima statusa mesta, je potrdil tudi župan Janez Fajfar in pojasnil, da ima zdaj status mestnega naselja. “Vem, da obstaja interes, da dobi status mesta, in osebno nimam nič proti, saj bi bilo to zagotovo pozitivno, res pa je tudi, da se tega pravno še nismo lotili,” je dejal in dodal, da so si prizadevali tudi za uvedbo mestnega avtobusa, vendar neuspešno. “Pri prevozniku Alpetourju nismo prišli daleč, saj se mu uvedba tega ne izplača. Zahteve občanov se mi zdijo povsem upravičene, še zlasti po zaprtju trgovin v Ribnem in na Rečici, vendar imam kot župan glede izvedbe zvezane roke.”

Občina denarja za nakup avtobusa nima, si pa v prihodnosti obeta, da bi ob pomoči evropskega denarja lahko kupili manjši avtobus, ki bi vozil po središču Bleda in okoliških vaseh. Kot je dejal Boris Malej, direktor občinske uprave, so se prijavili na razpis za evropska sredstva za projektno dokumentacijo za ureditev prometa na promenadi v višini 150 tisoč evrov. “Z ureditvijo promenade bi bil dan tudi nastavek za rešitev mestnega prometa,” je pojasnil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.