Slovenija
11 ogledov

Nogomet, zabava in zdravje

Uživajte dopust in ne pozabite na zdravje. Žurnal24 main
Če se odpravljate na SP v nogometu v JAR, poskrbite, da se vaše potovanje ne bo spremenilo v nočno moro.

V JAR je prepovedano kajenje v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih, vključno z bari, restavracijami in javnimi prevoznimi sredstvi. Kaditi je dovoljeno le v posebej za to urejenih kadilnicah.

Glede na to, koliko časa nameravate ostati v Južnoafriški republiki (JAR), načrtujte tudi, kako boste poskrbeli za svoje zdravje. Trenutno se v JAR spopadajo z izbruhom ošpic, vročice Rift Valley, začenja pa se še sezona gripe. Svetovna zdravstvena organizacija je danes izdala tudi opozorilo pred malarijo.

Na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) zato svetujejo, da se pred odhodom posvetujte z zdravnikom o zdravilih, ki jih je priporočljivo vzeti s seboj, in se po potrebi cepite proti tetanusu ter ošpicam, če jih še niste preboleli. Proti ošpicam sta potrebna dva odmerka cepiva v razmiku enega meseca. Če boste ostali dalj časa, si je zelo pametno omisliti še zdravstveno zavarovanje.

Podrobnejše nasvete si lahko preberete na:
http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=2215

Za dnevno zaščito pred komarji poskrbite z repelenti, ki vsebujejo več kot 30 oziroma 50 odstotkov DEET (dietiltoluamida). Ne pozabite tudi na razkužilo za kožo ter obliže in sterilne povoje.

Pandemska gripa se še ni ustavila
Na IVZ opozarjajo, da bo virus gripe H1N1 krožil po svetu tudi letos, sezona gripe pa bo v JAR ravno v času SP v nogometu. Najboljša zaščita je po besedah IVZ prav cepljenje, ki mora biti izvedeno 14 dni pred odhodom. Zlasti je priporočljivo, če imate kakšna kronična obolenja ali ste noseči.

Nevarna je lahko tudi drobnica
Vročica Rift Valley načeloma prizadene predvsem ovce, koze in govedo. Prenese pa se tudi na človeka, predvsem prek posrednega in neposrednega stika s krvjo ali tkivom okužene živali, pojasnjujejo na IVZ.

Do okužbe lahko pride tudi z vbodom okuženega noža, naključnega vboda z iglo ali s pikom komarja (najpogosteje Aedes), redkeje z uživanjem surovega mleka ali mesa okuženih živali. Da bi se prenašala prek ljudi, ni znano.

Seks, hrana in pijača

Uporaba, posedovanje in trgovanje s prepovedanimi drogami so v JAR kazniva dejanja, kazni pa so precej visoke.

Ker je JAR ena izmed držav, kjer sta HIV in aids najbolj razširjena, previdnost pri spolnosti ne bo odveč, uporaba kondomov pa je nadvse priporočljiva pri vseh oblikah spolnih odnosov. Če je le možno, se tovrstnim praksam izogibajte, pa tudi souporabi injekcijskega pribora.

Pri tem je pametno opozoriti tudi na (čezmerno) pitje alkohola, ki lahko, poleg že dobro znanih posledic, prinese še številne druge težave, ki lahko izhajajo iz kulturnega nerazumevanja ter nepoznavanja predpisov, obstaja tudi nevarnost, da vam v lokalu kaj podtaknejo v pijačo, zato je ne puščajte nenadzorovane.

Zaradi višjih temperatur je večja tudi nevarnost dehidracije, zato pijte dovolj tekočine. Tu so mišljeni predvsem sokovi, voda, čaj in kava. Pri tem bodite pozorni, da je embalaža originalna in zanesljivo zaprta. Tudi pri hrani se držite načela, skuhaj, olupi ali pusti. Se pravi, jejte sadje, ki se ga da olupiti, in le hrano, ki je bila dobro skuhana ali pečena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.