Slovenija
65 ogledov

Nokia se vrača!

Nokia Discostu/Wikimedia
Nokia je napovedala veliki povratek na trg mobilnikov, saj namerava že prihodnje leto predstaviti pametne telefone. Ob tem se zastavlja vprašanje, ali niso prav Finci naredili najboljšega telefona v zgodovini - modela 3210.

Direktor Nokie Rajeev Suri je napovedal, da se bo nekdanji vodilni proizvajalec mobilnikov na svetu kmalu vrnil. Sicer očitno ne bodo stali za celotnim mobilnikom, temveč bodo Finci prispevali le svoj dizajn in ime, medtem ko bi za "drobovje" prihodnjih mobilnikov poskrbeli za zdaj neznani partnerji. 

Nokia je že lanskega novembra predstavila tablico N1, ki deluje na Androidnem sistemu. Pri njeni izdelavi so sodelovali s tajvanskim Foxconnom, kjer sicer med drugim izdelujejo tudi iphone in ipade za Apple. Forbes poroča, da bi bil lahko prav Foxconn tisti partner z vsem potrebnim znanjem in zmogljivostmi, ki bi se lahko povezal z Nokio v zelo produktivno partnerstvo.

Nokia je sicer večino svoji poslov leta 2013 prodala Microsoftu, pri tem pa je pogodba določala, da ima Microsoft ekskluzivno pravico uporabljati finsko ime za svoje izdelke le za določen čas. Ta del pogodbe poteče že v letu 2016 ...

Se še spominjate legende?

Ob tej novici je znova oživel spomin na čase, ko je bila Nokia največja na svetu, njeni mobilniki pa merilo vsem ostalim. Od vseh pa je bil verjetno najboljši izdelek prav model 3210, ugotavljajo pri Guardianu. 

Zakaj? Če baterija današnjega menda najboljšega na svetu iphona 6 v rokah zahtevnejšega uporabnika zdrži le slab dan, kaj bolje pa ni niti pri glavnemu rivalu samsungu galaxyju S6, je bila vzdržljivost modela 3210 legendarna. Baterija je brez kabla zdržala tudi po en teden, nič posebnega nista bila niti dva, "če uporabnik ni preveč igral Kače". 

Prav tako je bil 3210 v primerjavi z današnjimi mehkužneži pravi tank, saj je bil to praktično nezlomljiv telefon. Padec po tleh? Verjetno je bila še najhujša posledica luknja v asfaltu ... Znova se je vstavila baterija, namestila nadvse popularna barvita maska, in telefon je bil še naprej kot nov. 

Predstavili so ga leta 1999, prodali pa so jih za takratne čase težko predstavljivih 160 milijonov. 

Leto in pol kasneje je sledil oblikovno zelo sorodni model 3310, ki pa je le še dvignil letvice uporabnosti in popularnosti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • kapibara 21:57 20.junij 2015.

    Ša za osbno abrambo si ga lohk mel.. bog ne daj, da te je avto zbil.. takoj totalka na plehu... a mobič še meraj dela, si lohk rešilca pokllcal

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:11 20.junij 2015.

    Nokia je že kar nekaj časa v lasti Microsofta,tako,da se ve od kje softwear in ostalo?

  • Avatar praufo
    praufo 07:46 20.junij 2015.

    6310i je bil res profi za tiste čase. Nova baterija je zdržala tudi 14 dni in več. In telefon kot telefon, s tipkami, ne pa tale nova "platca", ki jo niti v običajen žep ne spravš. Ja tko pač je, ...prikaži več dobre stvari je treba ukint. Dons se pa prodajajo naprave, ki majo 90% preveč funkcij. Oblika je nemogoča, neergonomska, nerodna. Baterija se sprazni hitro, ker ma pač igračka "premočan" procesor. Pa zakaj se vse to rabi, zaboga ? Iphone maš zato, da na njem gledaš filme, ne da bi telefoniral. To je smisel ...