Slovenija
17320 ogledov

Nor rezultat za SDS in NSi na veleposlaništvu v Argentini

malo delo, referendum, volivci, glasovanje, volilna skrinjica, volišče Žurnal24 main
Na Državni volilni komisiji so glasovnicam z nedeljskega glasovanja na parlamentarnih volitvah prišteli še glasove z diplomatsko-konzularnih predstavništev (DKP). Najbolj izstopajo izidi volitev v Argentini.

Svoj glas je oddalo 2561 volivcev, 2473 glasovnic je bilo veljavnih. Tudi na DKP je zmagala SDS, in sicer s 720 glasovi, na drugo mesto pa se je s 438 glasovi uvrstila NSi.

Na diplomatsko-konzularnih predstavništvih so volivci 260 glasov namenili Levici, 244 stranki SD in 192 SMC. LMŠ se je s 134 glasovi uvrstila na šesto mesto, sledile pa so Stranka Alenke Bratušek (77 glasov), Pirati (50 glasov), DeSUS (49 glasov), SNS (48 glasov), SLS (39 glasov) ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije (38 glasov).

Liste Dobra država, Združena Levica, Gospodarsko-aktivna stranka, Solidarnost, Stranka Slovenskega naroda, Zedinjena Slovenija, Združena desnica, Za zdravo družbo, Socialistična partija Slovenije, Lista Novinarja Bojana Požarja, GibanjeSkupajNaprej in Naprej Slovenija so prejele po manj kot 30 glasov.

 | Avtor:

Zmagovalka volitev SDS je največ volivcev prepričala v Clevelandu v ZDA, kjer je zanjo glasovalo kar 75 odstotkov volivcev.

V argentinskem Buenos Airesu jih je za SDS glas oddalo 53 odstotkov, skoraj 42 odstotkov tamkajšnjih volivcev pa je izbralo NSi. Vse ostale stranke so skupaj dobile le okrog pet odstotkov glasov.

 | Avtor:
Medtem pa so na nekaterih diplomatsko-konzularnih predstavništvih volivci večinsko podprli druge stranke. SD je denimo prepričala največ volivcev v Sarajevu (28 odstotkov) in Beogradu (14 odstotkov), SMC pa 20 odstotkov volivcev v Bruslju. 

Zanimivi so tudi rezultati volitev na nekaterih drugih DKP. Pogledate si ji lahko na tej povezavi. V Clevelandu je, denimo, SDS dobila 75 odstotkov vseh glasov.

Izidom državnozborskih volitev so tako prišteti glasovi s tistih veleposlaništev, kjer je bilo oddanih več kot deset glasovnic. Glasovnice z drugih volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih bo DVK ugotavljala v torek, ko bodo znani tudi izidi glasovanja po pošti iz tujine in s tem končni, sicer še neuradni izidi volitev.

 | Avtor:
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • dragec 12:17 12.junij 2018.

    Oni so sorodniki domobrancev

  • praufo 16:48 11.junij 2018.

    pa kaj folk vidi v levici? ... zakaj ne bi bila slovenija druga venezuela, s to razliko, da še nafte nimamo ... predlagam da imamo sredi evrope skrajno, ampak res skrajno orto skrajno levičarsko vlado ... pa da vidimo kako ...prikaži več boste jokal, ko bodo police prazne, ampak potem ne hodit krast kmetu

  • Pepe007 14:42 11.junij 2018.

    Sicer lep in razveseljiv rezultat, vendar bi bilo smiselno, da so volivci za naše volitve samo ljudje, ki so trenutno tudi zavezanci za dohodnino v Sloveniji. Volitve nimajo veliko z nacionalno pripadnostjo, ker tudi nobena država na svetu ni več enonacionalna.