Slovenija
486 ogledov

Nore testne hitrosti v mobilnem omrežju

Izbiranje mobilnega telefona Profimedias
Slovenski operaterji testirajo 4,5 G omrežje. Telemach dosegel 780 megabitov na sekundo, A1 rezultate in pogled v prihodnost predstavlja jutri.

"Med testom 4,5 G omrežja na naši opremi smo dosegli hitrost 780 megabitov na sekundo," pravi Milan Berlič, direktor področja mobilnega omrežja na Telemachu. 

V LTE ali tako imenovanem 4G omrežju operaterji ponujajo hitrosti prenosa podatkov okrog 150 megabitov na sekundo, omrežje naj bi sicer omogočalo do dvakrat višje hitrosti. 

Testiranje je Telamach skupaj z dobaviteljem opreme Huawei izvedel na bazni postaji, ki stoji na Brnčičevi cesti in je v uporabi, ne v laboratorijskem okolju, tako hitrost pa so dosegli le z nadgradnjo programske opreme. 

Testne frekvence so se izkazale za zanimive

Poleg lastnega spektra so uporabili tudi TDD frekvence 2,3 GHz, ki jim jih je za testiranje dodelil Akos. Te TDD frekvence, ki sicer zdaj niso v uporabi, so zelo primerne za prenos podatkov, manj pa za glasovne klice, saj ni dveh vzporednih kanalov, kot pri FDD frekvencah, ki z dvema kanaloma omogočajo hkratno oddajanje in sprejemanje. 

Delo na bazni postaji | Avtor: Telemach Telemach

V nekaj letih trojčki prek mobilnega omrežja?

Vprašanje, ali take hitrosti res potrebuješ na mobilnem telefonu, bodo pa zanimive zagotavljanje brezžičnih trojčkov, tam kjer ni ustrezne infrastrukture. "Na Pijavi Gorici mi Telekom na bakrenem omrežju, ki je edino na voljo, omogoča hitrost prenosa 10 megabitov na sekundo, na 4G omrežju imam že zdaj prenos podatkov s hitrostjo 25 megabitov na sekundo," pravi vodja radijskega omrežja na Telemachu Ian Butler. In kaj še prinaša prihodnost? "Bazne postaje bodo manjše, v Veliki Britaniji so že namestili bazne postaje na ulične svetilke," pravi Butler. Ideja, ki so jo že predstavili, pa je bazna postaja, na kateri bi bilo 256 anten, ki bi se lahko premikale in tako spremljale uporabnika. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • wolf.ata 12:07 25.maj 2017.

    jnovak,ja delaš ti raziskave kje na Lj.Polje ,he,he,ker pravi strokovnjaki se ne oglašajo tukaj gor na tem forumu,oni so tiho in vlečejo denar od nas ovc,če že vleče kje dobro,vleče okoli oddajnika,se pravi ,da jih muči domet,kot pravilno pravi g.Harrison,to ...prikaži več pa pomeni,da bi morali posejati te bazne postaje malo bolj po celem terenu,ne samo po večjih središčih,moje laično mišljenje

  • wolf.ata 11:16 25.maj 2017.

    jnovak ,govorim na splošno,ne da imam jaz najboljši telefon,ja in vse kar sem napisal je res,ker se brez daljnogleda vidi bazna postaja in ne vleče Lte-4g več kot 42/25Mb/s in ne 150/50 kot bi lahko telefon,čeprav vem,da naj bi realno ...prikaži več vleklo cca.70/25 ampak naj to v paketu napišejo,da je možno samo toliko,pika

  • Dixon 08:43 25.maj 2017.

    Meni pa lih A1 nikjer kjer se gibljem ne potegne. Telemach pa zaenkrat brez problemov. So porihtali omrežje in nimam težav.