Slovenija
9 ogledov

Normalen dialog vliva upanje

Semolič je v imenu sindikatov Pahorju predlagal sestanek. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Pogovori delodajalcev in sindikatov o novi kolektivni pogodbi o načinu usklajevanja plač za leti 2008 in 2009 se odvijajo v pravo smer.

 Med obema skupinama naj bi prišlo do normalnega dialoga, ki kaže na napredek, o novih izhodiščih in številkah pa niso želeli spregovoriti. " Bili smo priča nekemu normalnemu dialogu, ki daje upanje, da se bomo tokrat vendarle dogovorili," je po pogajanjih povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Vzdušje na pogajanjih je opisal kot "pozitivno“.

 
 

Predlog sindikatov se nam zdi dosti bliže, kot je bil prejšnji.

Jože Smole, generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije

 
Jože Smole, generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije je povedal, da imata obe strani cilj priti do dogovora. "Smo optimisti. Računamo, da so ta izhodišča mnogo primernejša za dosego dogovora," je dejal Smole.

Pogovor je tekel o stvarni pristojnosti kolektivne pogodbe in o usklajevanju plač v avgustu z inflacijo, ki bo v tem letu. Napredek so dosegli pri upoštevanju produktivnosti na panožni ravni, kar jim je vlilo optimizem.

Pogajalski strani sta se na današnjem sestanku izognili najbolj pereči temi, rasti inflacije v lanskem letu. O njej se bodo pogovarjali na nadaljnjih pogajanjih. Naslednja bodo že v četrtek, 24. aprila, nadaljevala pa se bodo 5. in 6. maja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.