Slovenija
32 ogledov

"Normalno, da je to banka, saj imamo logotip"

E-banka Printscreen Youtube
Zavarujte se in preprečite rop bančnega računa prek spleta. Če ne prepoznate znakov napada, vam lahko nepridipravi izpraznijo bančni račun.

Slovenski nacionalni odzivni center za obravnavo varnostnih incidentov na internetu (SI-CERT) je v okviru vseevropskega meseca kibervarnosti predstavil že drugi izobraževalni videoprispevek o spletnih prevarah, ki lahko prinesejo tudi resno finančno škodo. Tokrat videovodič uporabnikom svetuje, kako naj zaščitijo e-bančni račun pred zlorabami.

Kot pojasnjujejo v centru, je uporaba spletnega bančništva udobna, hitra in preprosta pa tudi varna. Opozarjajo pa, da so pri uporabi elektronskih bančnih poti z vidika varnosti pogosto najšibkejši člen sami uporabniki, ki nevede odprejo vrata zlorabam.

V centru zato priporočajo, da se upošteva sedem pravil spletnega bančništva:

  • Pred prijavo v spletno banko zapremo vsa okna trenutno odprtega brskalnika in na novo odpremo izbrani brskalnik, v katerem opravljamo vse svoje bančne storitve. Ko končamo, se vedno odjavimo iz sistema spletne banke oz. iztaknemo čitalnik kartic in zapremo okno brskalnika.
  • Digitalnih certifikatov nikoli ne shranjujemo na disk računalnika, ampak na t. i. pametno kartico ali pametni USB-ključ
  • En brskalnik uporabljamo izključno za prijavo v svojo spletno banko, za pregledovanje drugih spletnih strani, brskanje po spletu, nalaganje programčkov itd. pa uporabljamo drug brskalnik.
  • Vedno preverimo varnost povezave (HTTPS) in pravilnost naslova URL, ko dostopamo do spletnega bančnega računa.
  • Pomembno je redno posodabljanje brskalnika, vseh njegovih vtičnikov in vseh nameščenih programov. Protivirusni program je zgolj minimum zaščite in ne rešitev vseh težav.
  • Uporabljamo varne zaznamke (secure bookmark), kjer imamo kot zaznamek shranjeno spletno stran naše banke v HTTPS obliki.
  • Nikoli ne posredujemo svojih podatkov (digitalnega potrdila, številke kreditne kartice, gesla za spletno banko) na spletnih straneh ali prek elektronskih sporočil, saj naša banka tega nikoli ne bi zahtevala od nas.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.