Slovenija
11 ogledov

Normativov niso umaknili

slovenija 01.09.10, Zoran Jankovic, OS Vic, sola, otroci, dijaki, prvosolcki, pr Anže Petkovšek
Ostrejši normativi o vrtcih ostajajo v zakonu. Podajanje odgovornosti.

"Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) do zdaj ni umaknilo predloga sprememb zakonov, ki naj bi jih vseboval zakon za uravnoteženje javnih financ občin," trdijo na ministrstvu za pravosodje in javno upravo (MPJU). In to kljub zatrjevanju MIZKŠ, da odstopajo od sprememb normativov v osnovnem in srednjem šolstvu, njihovo urejanje na področju predšolske vzgoje pa naj bi bilo v pristojnosti MPJU. Tam pravijo, da bodo zakon dali v proceduro, ko in če bo MIZKŠ potrdilo svoj predlog sprememb. Sindikati dogajanje označujejo za podajanje vročega kostanja.

Konec leta brez denarja

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) menijo, da je umik normativov "poceni poskus odvračanja od stavke, za katero je glasovalo več kot 35 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju". Opozarjajo, da kljub umiku normativov ostaja več kot stomilijonski rez v maso plač. "Če proračun ostane, kot je, bo denarja za plače v zadnjih treh mesecih leta zmanjkalo," opozarja tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Dodaja, da ne za nižanje plač ne za odpuščanja ni zakonske podlage. "Naše roke so zavezane. Noben ravnatelj ne bo odpuščal in zniževal plač, saj bi nas lahko tožili," pravi predsednik združenja ravnateljev Milan Rejc. Štrukelj pa pravi, da bodo morali, ker se vlada ne pogaja o masi plač, "na koncu ravnatelji izvajati odvratno zgodbo, za katero niso nič krivi".

Za stavko ne vidijo razloga

Na MIZKŠ sicer zatrjujejo, da se njihovo stališče glede stavke ni spremenilo že od sredine decembra. Takrat razlogov za stavko niso videli, ker so umaknili najspornejši del zvišanja normativov, torej da bi ena vzgojiteljica hkrati delala v dveh skupinah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.