Slovenija
690 ogledov

Noro, kaj vse so potegnili iz Ljubljanice

Čistilna akcija Ljubljanice, potapljači iz reke potegnili tono smeti
1/7
Spar
Nabralo se je za več kot tono smeti.

Društvo za podvodne aktivnosti Vivera je v sodelovanju s Slovensko potapljaško zvezo (SPZ) danes izvedlo tradicionalno, že 28. čistilno akcijo Ljubljanice. Čiščenje Ljubljanice, ki vsako leto ob dnevu Zemlje poteka od Špice do Tromostovja, je uspešno zaključilo spomladansko akcijo Za lepšo Ljubljano. Organizatorji so ob pomoči lokalnih prebivalcev Ljubljanico očistili za več kot tono odpadkov.

V 28.ekološko-čistilni akciji Ljubljanica 2019 je Mestna občina Ljubljana združila moči z Društvom za podvodne aktivnosti Vivera, Slovensko potapljaško zvezo, ribiči, čolnarji, reševalci, okoljevarstveniki, gasilci in prebivalci občine Ljubljane ter okoliških krajev. Pri čiščenju Ljubljanice so potapljači s pomočjo prostovoljcev na Čevljarskem mostu na kopno potegnili več kot tono odpadkov.

Čistilno akcijo je tudi letos od Tromostovja do Čevljarskega mostu spremljal kulturni program s predstavitvijo potapljaških in drugih društev, ki sta se jim pridružila Urška ter Povodni mož. Da bi na simboličen način prikazali, kako sta naše ravnanje z naravo in odnos do okolja prestopila kritično mejo, je Povodni mož Urško odpeljal s seboj v Ljubljanico.

Čistilna akcija Ljubljanice, potapljači iz reke potegnili tono smeti | Avtor: Spar Spar

Predsednik potapljaškega društva Vivera Miro Potočnik se je po analizi uspešnosti akcije zahvalil vsem sodelujočim in dejal: "Čistilno akcijo izvajamo že 28. let in veseli me, da vsako leto opažam manj smeti. Ni več toliko vej in umazanije, ki bi se kopičila ob urbanem delu Ljubljanice, prav tako v reki ne opažamo toliko koles in smetnjakov kot nekoč. Nad rezultatom sem zelo pozitivno presenečen, zato smo si za naslednje leto zadali cilj, da območje čiščenja še nekoliko razširimo ter se spustimo proti zapornicam, nižje od Livade in ljubljanske tržnice."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.