Slovenija
1778 ogledov

Nošenje parole "Smrt janšizmu" ni kaznivo dejanje

Protest proti vladi JJ Anže Petkovšek Protest proti vladi Janeza Janše.
Ljubljansko tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo proti osumljencem, ki so nosili transparente s parolo "Smrt janšizmu".

Kot poroča necenzurirano.si je ljubljansko tožilstvo pred dnevi zavrglo kazensko ovadbo, ki jo je vložila Policijska postaja Ljubljana Center proti več osumljencem, ki so maja na več protestih nosili transparente s parolo "Smrt janšizmu". 

Postopek so na omenjeni postaji začeli na podlagi prijave predsednika SDS Janeza Janše; ta meni, da gre za organizirano grožnjo s smrtju njemu osebno in tudi volivcem SDS. Meni tudi, da tisti, ki so nosili omenjene transparente, uživajo podporo strank SD; LMŠ in Levice, RTV sovenija in 24ur ter tudi državnega tožilstva. 

Tožilstvo meni, da besedna zveza "Smrt janšizmu" ne pomeni neposredno grožnjo s smrtjo, pišejo pri necenzurirano.si. 

"Slovar slovenskega knjižnega jezika janšizem opredeljuje kot politično usmeritev, ki jo razvija in zastopa slovenski politik Janez Janša. Besedna zveza 'Smrt janšizmu' torej ne pomeni 'smrt predlagatelju' in morebiti volivcem politine stranke SDS, temveč poziv k prenehanju politike predlagatelja oziroma politične stranke SDS. V tem kontekstu je uporaba besede smrt na transparentih zgolj metaforična. Ta zaključek utrjuje dejstvo, da so protestniki post-festum to besedo na transparentih nadomestili z zapisom 'STOP' in 'IZKLOP' janšizmu," je ugotovilo tožilstvo.

Janez Janša Slovenija Slovenija spet pogorela, Janša bi nam prihranil sramoto

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • ode 19:02 04.september 2020.

    Dobro bi bilo vedeti, ali samo parola smrt janšizmu ni kaznivo dejanje, druge parole pa so kaznive, naprimer: smrt kučizmu, smrt kordišizmu, smrt mesečizmu, smrt tomićizmu, smrt fajonizmu, smrt jenulizmu, smrt komunizmu itd.

  • Avatar jate
    jate 06:44 04.september 2020.

    bravo..to mi delaj...

  • ak 22:23 03.september 2020.

    Me zanima, kaj bo reklo tožilstvo čez kako leto ali dve ko bodo janšisti nosili parole v slogu "smrt fajonizmu" ali "smrt šarcizmu"...