Slovenija
1391 ogledov

Notar Sikošek pogorel na ustavnem sodišču

Notarska pisarna Jožeta Sikoška Žurnal24 main
Razvpiti notar Jože Sikošek je pogorel na ustavnem sodišču.

Ustavno sodišče je soglasno presodilo, da se njegova pobuda za presojo ustavnosti zakona o notariatu zavrže, saj za vložitev nima neposrednega pravnega interesa. Izpodbijane določbe namreč ne učinkujejo neposredno, ampak bo na njihovi podlagi izdana odločba, na katero se lahko pritoži, ko bo izčrpal vsa pravna sredstva, pa se lahko obrne na ustavno sodišče.

Z vlogo na ustavno sodišče je uspel za nekaj časa prekiniti disciplinska postopka, ki tečeta proti njemu. Disciplinska komisija Notarske zbornice Slovenije je namreč do odločitve ustavnega sodišča ustavila postopka, ki tečeta zoper njega, zdaj pa bodo lahko nadaljevali. Ustavno sodišče je tokrat odločilo bliskovito, saj so šele 14. maja objavili, da so zadevo prejeli, zdaj pa je o njej že odločeno.

Prvi disciplinski postopek je zaradi pogojne obsodbe na zaporno kazen osmih mesecev zapora zaradi pomoči pri storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic. Drugi disciplinski postopek pa je Sikoška doletel, ker je overil pogodbo o nezakonitem posojilu stranki SDS.

Janez Janša Slovenija Notar Jože Sikošek, ki je overil posojilno pogodbo SDS, v postopku razrešitve

Sikošek je bil pred tem v disciplinskem postopku že dvakrat kaznovan, enkrat s 15 tisoč evri in enkrat s pet tisoč evri kazni. Tudi "ponavljanje disciplinskih kršitev, za katere mu je že bil pravnomočno izrečen ukrep opomina ali denarne kazni in je na podlagi njegovega obnašanja ali ravnanja utemeljeno sklepati, da ne bo vestno in pošteno opravljal notarskega poklica," je po zakonu hujša disciplinska kršitev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Lavdan 20:23 20.junij 2018.

    In tako naprej do zastaranja.