Slovenija
3636 ogledov

Peterica še vedno ujeta v jami, reševanje se bo nadaljevalo dopoldne

Reševanje iz Križne jame
1/6
Maks Merela/Jamarska reševalna služba
Z reševanjem v Križni jami ujete družine in dveh vodnikov bodo nadaljevali dopoldne. Če bo šlo vse po sreči, naj bi jih rešili v popoldanskem času, se glasijo zadnje informacije z Notranjske.

V Križni jami v občini Cerknica se nadaljuje rešeevanje petih ljudi, treh obiskovalcev in dveh vodnikov, ki so se v soboto odpravili na ogled jame. Ob vračanju jih je presenetilo hitro naraščanje vode, ki je zaprlo izhod. V jami so se umaknili na varno. Oče, mati in odrasla hči ter dva vodnika so ostali ujeti 400 metrov globoko v jami. Že v soboto ponoči so se do njih potopili jamarski reševalci. Kot je znano, ujetih še niso uspeli rešiti na varno. 

Kot je povedal vodja ekipe za tehnično potapljanje Damir Podnar, povratek ljudi onemogočata dva sifona. Potrebno je počakati, da bo voda toliko upadla, da bodo lahko šli mimo. Z zajetimi imajo vzpostavljeno povezavo, njihovo stanje je glede na okoliščine dobro. 

Po najnovejših informacijah bodo zajeti v jami pričakali ponedeljkovo jutro. Kot je znano,so jim člani ekipe za tehnično potapljanje Civilne zaščite Republike Slovenije že v soboto ponoči dostavili dodatna oblačila, hrano, gorilnike in zdravila. Ujetim so zagotovili tudi bivak, ki bo na varnem tudi, če se gladina vode dodatno zviša.

"Pri reševanju gre za izjemne napore jamskih reševalcev državne enote za tehnično potapljanje, saj morajo v ekstremnih pogojih, kot so nizka temperatura vode, močan tok in slaba vidljivost, preplavati do prizadetih. Ponosni smo, da ima Slovenija v okviru Evropske unije najvišje strokovno usposobljene reševalce," izpostavljajo v štabu CZ za Notranjsko.

 

Reševanje iz Križne jame | Avtor: Maks Merela/Jamarska reševalna služba Maks Merela/Jamarska reševalna služba

Izpostavljajo, da gre pri reševanju tudi za velik logistični izziv, ki mora zagotoviti oskrbo in primerne delovne pogoje za reševalce v času izvajanja reševalne akcije. Pripravljeni so tudi na morebitne zdravstvene težave ujetih, v tem primeru lahko do njih pošljejo jamskega potapljača za tehnično potapljanje, pri jami je tudi reševalka zdravnica. 

Reševanje iz Križne jame | Avtor: Maks Merela/Jamarska reševalna služba Maks Merela/Jamarska reševalna služba

S štaba so sporočili še, da so Notranjci in Notranjke spet pokazali, kako solidarna in humanitarna je notranjska regija. "Z nami pa je navezal stik tudi predsednik vlade dr. Robert Golob, ki se je zahvalil vsem reševalcem, hkrati pa je nudil tudi pomoč s strani vladnih služb, če bi jo potrebovali."

Križna jama Slovenija Težave v Križni jami: Nivo vode narašča, takšen je nov načrt potapljačev Križna jama Slovenija V jami blizu Cerknice ujeta tričlanska družina

dezurni@styra-media.si

Komentarjev 13
  • Ender3 19:52 07.januar 2024.

    Imeli so vodiča, sprejeli so zavestni riziko ampak, takšni avanturisti bi rabili zavarovanje za takšne podvige. Za kaj bi morali stroške za reševanje plačevati davkoplačevalci..Seveda to velja tudi za tiste, ki se neodgovorno z slabo upremo, nepripravljeni odpravljajo v gore. ...prikaži več Statistika števila reševanj in preminulih je grozljiva..

  • Grof 19:07 07.januar 2024.

    Križna Jama, tako kot se ta nategunska vlada neodgovorno obnaša, do nas državljanov, tako se reševalci v jami obnašajo do nesrečnežev ujetih v jami, hrane, odeje plinski kuhalniki, itd. Robe za en šlepar, samo opreme za potapljanje ne, , in ...prikaži več stvar bi bila v 3urah zaključena, a ne, za postati, ...