Slovenija
34 ogledov

Nov bankovec za 20 evrov

20 evrov EPA
ECB je izdala nov bankovec, ki bo prišel v obtok konec leta.

Evropska centralna banka (ECB) je predstavila nov bankovec za 20 evrov iz serije Evropa, ki bo v obtok prišel 25. novembra letos. Portretno okence na novem bankovcu, ki je vdelano v hologram, predstavlja inovacijo v tehnologiji izdelave bankovcev, so ob predstavitvi navedli v ECB.

Če bankovec pogledate proti svetlobi, postane okence prozorno in pokaže se portret mitološke Evrope, ki je viden z obeh strani bankovca. Podobno kot na novih bankovcih za pet in deset evrov sta tudi na novih bankovcih za 20 evrov še smaragdno zelena številka in portret Evrope v vodnem znaku.

Inovacija v tehnologiji

Predsednik ECB Mario Draghi je dejal, da je portretno okence, ki predstavlja pravo inovacijo v tehnologiji izdelave bankovcev, rezultat Eurosistemovih prizadevanj, katerih cilj je zagotoviti, da so evrski bankovci še naprej odporni proti ponarejanju.

Novi bankovec za 20 evrov je tretji iz serije Evropa, ki postopoma nadomešča prvo serijo evrskih bankovcev, uvedeno leta 2002. Bankovec za pet evrov iz serije Evropa je bil izdan maja 2013, bankovec za 10 evrov pa septembra lani. Novemu dvajsetaku bodo sčasoma sledili novi bankovci za 50, 100, 200 in 500 evrov.

Med najpogosteje uporabljanih

Bankovec za 20 evrov je sicer eden od apoenov, ki ga ljudje najpogosteje uporabljajo. Množično se izdaja prek bankomatov, sprejemajo ga številni prodajni avtomati in avtomati za nakup vozovnic, medtem ko njegovo pristnost pogostokrat preverjajo trgovci s pomočjo malih naprav ob blagajnah.

Evrske bankovce sedaj uporablja 338 milijonov ljudi v 19 državah in imajo skupno nominalno vrednost 1000 milijard evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.