Slovenija
7731 ogledov

Nov dan, nova katastrofa po neurju: Toča uničila ves pridelek

Neurje na Kočevskem
1/4
Bralec
Neurje je podiralo drevesa in odkrivalo strehe, toča je uničila pridelek.

Republiška uprava za zaščito in reševanje poroča, da je so na območju občine Kočevja včeraj popoldne zabeležili 25 lokacij, kjer so morale posredovati teritorialne gasilske enote Kočevje, Mahovnik, Dolga vas, Šalka vas in Koprivnik. "Močan veter je ogrožal prebivalce, podrtih je več dreves, gasilci so črpali vodo iz objektov," navajajo pri URSZR. "Pri delu so morali posredovati tudi vzdrževalci cest."

V občini Ribnica je voda zalila kleti na desetih lokacijah. "Posredovali so gasilci iz prostovoljnega društva Ribnica, ki so poleg črpanja vode nudili pomoč tudi pri pokrivanju strehe," poročajo pri URSZR.

Neurje je podrlo več dreves in zalivalo kleti tudi v občini Velike Lašče. Veter je odkrival strehe in lomil veje v naseljih Kamnik pod Krimom, Rakitna, Preserje, Brezovica pri Ljubljani ter Notranje gorice. Voda je zalila tudi nekaj hiš ter klet objekta v naselju Zapotok v občini Ig.

V občini Vrhnika je močan veter podiral drevesa in odkrival strehe. V občini Dobrova - Polhov Gradec je veter odkril streho. 

Toča je po poročanju vremenskega portala Neurje.si uničila pridelek v Brezovici pri Podgradu in Velikih Laščah. 

"Močna in dolgoživa supercelična nevihta, ki je prepotovala pot od severozahoda Slovenije, preko Dolenjske na Hrvaško in naprej v Bosno in Hercegovino, je na svoji poti uničevala poljščine," navajajo pri Neurje.si. "Veter je ruval drevesa in odkrival strehe, siloviti nalivi pa so povzročili hiter porast hudourniških vodotokov, ki so zalivali ceste in številne objekte."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ode 07:47 10.julij 2019.

    Toča ponavadi pada v do 1km širokem pasu, ki se hitro premika. Mediji pa vedno prikazujejo največjo škodo znotraj tega pasu in točo v debelih plasteh, ki jo je na kup nanesla voda. Ko prebiraš takšna poročila, se zdi, da ...prikaži več je toča celotno Štajersko stolkla in da jeseni ne bo grozdja za vino niti kaj dati v lonec. Toda vina NIKOLI ne zmanjka.

  • praufo 15:44 09.julij 2019.

    če bo zadnjemu kmetu toča vse stolkla, bodo trgovine še vedno polne, oblasti je malo mar za kmeta in protitočno obrambo, ki je očitno ne potrebujemo