Slovenija
16 ogledov

Nov davek na vidiku

Davek bo treba plačati v treh enakih obrokih, če bo znesek manjši od 200 evrov p Žurnal24 main
Nepremičnine. Ministrstvo za finance občinam pripravlja simulacije za izračun davka.

Naslednje leto namerava država lastnike nepremičnin po žepu udariti z novim davkom, je razvidno iz osnutka zakona. Osnova za njegovo odmero bo 80 odstotkov tržne vrednosti nepremičnine.

Nekdo znova sili občine, naj občinski sveti sami določijo višino davka, kar bi morala določiti država.
Franc Kangler, župan Maribora

Za lažjo predstavo vzemimo 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje. Sodeč po oglaševanih cenah bi morali zanj v Kopru plačati 31 evrov davka na leto, v Celju in Novem mestu 26 evrov, v Ljubljani in Kranju 20 evrov in v Mariboru 10 evrov.

Občine bodo lahko davčne stopnje spreminjale, najvišje pa so zaenkrat predvidene v Pomurju. Za natančen izračun davka bo treba počakati na obvestilo o vrednosti nepremičnin, ki naj bi jih geodeteska uprava razposlala do konca avgusta.

Nov zakon za občine pomeni več prihodkov in tudi pravičnejšo porazdelitev obveznosti občanov.
Tone Peršak, župan Trzina
Politični samomor
Poznavalci ocenjujejo, da bi lahko tak ukrep pomenil politični samomor, a finančni minister Franci Križanič je že večkrat zatrdil, da davek ne bo višji od obeh veljavnih, to je nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in davka od premoženja.


Sam o tem, ali bo denarja res več, ne morem soditi, ker še ni znanega nič konkretnega.
Beno Podergajs, župan Vojnika

Naš izračun za stanovanje v Ljubljani pa kaže celo, da bo nov davek za okoli 40 odstotkov nižji od zdajšnjih dajatev na nepremičnine.

Davčni strokovnjaki pa ocenjujejo, da bo izkoristek države z novim zakonom večji, a predvsem na račun večje množice ljudi, ki jo bo zajel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.