Slovenija
18 ogledov

Nov davek za 6.400 lastnikov nepremičnin

Stanovanjska stavba Shutterstock
Ali bodo davek morali plačevati tudi stanovanjski skladi in občine, kar bi jih stalo več milijonov evrov, še ni znano, ker na ministrstvih molčijo.

Konec tedna bo več znanega glede davka na nepremičnine večje vrednosti, napoveduje Davčna uprava RS (Durs). Novi davek bodo morali plačati tisti lastniki, ki imajo nepremičnine v skupni vrednosti vsaj milijon evrov, vendar ne tisti, ki imajo nepremičnine za poslovno in industrijsko rabo ter javni namen. Po podatkih Geodetske uprave RS (Gurs) iz aprila letos je takih 6.400, od tega 2.000 fizičnih oseb.

Vrednost nepremičnin, ki jih imajo ti v lasti, je ocenjena na 43 milijard evrov, gre pa za 64 tisoč delov stavb s stanovanjsko rabo, 13 tisoč delov stavb s stanovanjsko rabo v hišah in milijon parcel.

Osnova za davek bo seštevek tržne vrednosti nepremičnin, kot jo je ugotovil Gurs, ki je Dursu že posredoval podatke na datum 1. junij. Tisti, ki imajo nepremičnine skupne vrednosti do dveh milijonov evrov, bodo morali plačati 0,5 odstotka davka, tisti, ki imajo nepremičnine nad dvema milijonoma, pa en odstotek davka, in sicer do vključno leta 2014.

Udarec za stanovanjske sklade

V obdavčitev so bile po zakonu o uravnoteženju javnih financ vključene tudi nepremičnine v lasti stanovanjskih skladov, zaradi česar so ti opozorili, da je to udarec za socialno šibke, saj zaradi plačila davka ne bodo več mogli zagotavljati novih neprofitnih najemnih stanovanj. Po ocenah bi moral republiški stanovanjski sklad za nov davek letos nameniti 1,5 milijona evrov, naslednje leto tri milijone evrov, ljubljanski stanovanjski sklad letos milijon, naslednje leto pa dva milijona evrov, mariborski sklad pa letos skoraj 700 tisoč evrov in leta 2013 dvakrat več.

Ali bodo nepremičnine skladov in občin morda umaknili iz zakona, s čimer bi preprečili še večje pomanjkanje neprofitnih najemnih stanovanj, smo že pred več kot mesecem vprašali ministrstvo za finance ter ministrstvo za infrastrukturo in prostor, vendar odgovorov nismo dobili.

 

Komentarjev 2
  • Mio Mondo 20:36 31.julij 2012.

    današnje "moderne"vrane so nepredvidljive. ne bit tok sigurno da vrana vrani ne izkluva oči...jst nisem tako sigurna.....

  • mirko 20:16 31.julij 2012.

    Lari fari, nič od tega se ne bo zgodilo. Vrana vrani ne izkljuje oči.