Slovenija
0 ogledov

Nov igralec v igri za Večer

Večer ima v lasti stavbo v Mariboru in več dopisništev, tudi v središču Ljubljan Žurnal24 main
Prodaja Večera. Za sklenitev posla potrebno le še soglasje Majde Širca.

Računalniško podjetje 3lan je le korak od nakupa Večera. Urad za varstvo konkurence (UVK) je namreč v ponedeljek Delu izdal soglasje za prodajo 75 odstotkov Večera, soglasje pa mu mora zdaj izdati le še ministrstvo za kulturo.

To pa ima v zakonu izrecno našteto, kdaj lahko soglasje zavrne. V primeru prodaje Večera 3lanu ga bo po ocenah naših sogovornikov le težko. Po nekaterih informacijah je želela ministrica za kulturo Majda Širca soglasje dati že pred več kot pol leta.

Novinarji ogorčeni
Večerovi novinarji so zaradi odločitve UVK ogorčeni predvsem zato, ker 3lan, ki ima štiri zaposlene, ni niti razkril finančnih virov niti predstavil vizije razvoja Večera. Novinarje skrbi, da bo novi lastnik Večer finančno izčrpal ali pa ga bo uporabil za uresničitev političnih interesov.

Nov igralec: Interra
V odločbi urada menda piše, da bo 3lan del sredstev za devet milijonov evrov težak nakup zagotovil sam. Mimogrede, leta 2009 so imeli 44 tisoč evrov dobička.

Preostanek pa naj bi po navedbah neuradnega vira primaknila ljubljanska družba Interra, katere direktor je Franc Bohnec. Skupina Interra je imela v letu 2009 13 zaposlenih in 260 tisoč evrov dobička.

Novinarji Večera pričakujejo, da se bo “mešetarjenje” z delnicami Večera nadaljevalo, saj 3lan nakupa ni sposoben financirati sam. Ministrstvo za kulturo pozivajo, naj ne dovoli prodaje Večera kupcu, ki ni zmožen povedati, kdo stoji za njim in kakšne načrte ima.

Denar na račun NLB
Dobrih devet milijonov evrov kupnine bo moral 3lan menda v vsega 20 dneh nakazati na račun NLB. Delo, ki ima skupaj za okrog 17 milijonov posojil, ima namreč pri NLB desetmilijonsko posojilo, za katero so zastavili delnice Večera.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.