Slovenija
11 ogledov

Nov korak v zadevi Satex

V zadevi Satex, eni od največjih posojilnih afer pri nas, so bili pravnomočno ob Žurnal24 main
Okrožna državna tožilka je na Okrožno sodišče v Mariboru vložila predlog za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona, ki skrajšuje zastaralni rok v zadevi Satex. Primer je namreč 18. novembra zastaral.

Okrožna državna tožilka je sodišču predlagala, da prekine kazenski postopek in "začne postopek za oceno ustavnosti 2. odst. 91. člena KZ-1, ki skrajšuje zastaralni rok v obravnavani zadevi in je po našem mnenju v nasprotju z ustavnim načelom enakosti pred zakonom iz 14. člena Ustave Republike Slovenije."

Obtoženi naj bi si od začetka leta 1995 do jeseni 1996 prek 944 različnih posojil od NKBM pridobili za okoli 11 milijonov današnjih evrov protipravne premoženjske koristi.

Ena največjih posojilnih afer
Zadeva Satex, ki velja za eno največjih posojilnih afer pri nas, je zastarala 18. novembra 2010. Četverica obtoženih je bila leta 2005 že pravnomočno obsojena na zaporne kazni, a je vrhovno sodišče novembra 2008 sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje. Ker se je postopek zoper nekdanjega uslužbenca NKBM Boruta Rataja, menedžerja družbe Satex Štefana Poštraka in Mladena Kerina ter nekdanjega notarja Tomislava Ajdiča vlekel toliko časa, je zadeva prejšnji teden zastarala.

Zahteva po sklicu nujne seje
Zaradi zastaranja sodnih postopkov v zadevi Satex je predsednik poslanske skupine SLS Jakob Presečnik v torek zahteval sklic nujne seje odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje. "V konkretnem primeru gre za oškodovanje banke v večinski državni lasti, zato lahko govorimo o neposrednem oškodovanju državnega premoženja v vrednosti več kot 10 milijonov evrov," je dejal Presečnik, ki je sojenje v omenjeni zadevi označil za vzorčni primer neučinkovitega sodstva.

Dan po zastaranju primera se je odzvala tudi tožilka Barbara Brezigar, ki je dejala, da je tožilka storila vse, kar je v njeni moči. Tožilstvo naj bi večkrat opozorilo na težave v postopkih, ki se vlečejo zaradi odsotnosti obtoženih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.