Slovenija
3300 ogledov

Nov manever Loredana glede dolgotrajne oskrbe

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Ministrstvo za zdravje v iskanju rešitve za primer, če volivci zavrnejo novelo zakona o dolgotrajni oskrbi.

Ministrstvo za zdravje je pripravilo predlog novega zakona o dolgotrajni oskrbi, s katerim želi razveljaviti zakon vlade Janeza Janše.  Zakon bodo skušali peljati skozi parlamentarno proceduro še letos, kar bi pomenilo, da bo sprejet pred potrditvijo rezultatov referenduma, na katerem bodo volilke in volilci odločali o zakonu, ki ima skoraj enako vsebino kot aktualen predlog ministrstva.

Po informacijah N1 so zakon zainteresirani javnosti in koalicijskim poslanskim skupinam že poslali. Želijo, da bi bil zakon sprejet po nujnem postopku in da bi državni zbor hkrati sprejel tudi odločitev o nedopustnosti referenduma o tem zakonu.

Volilke in volilci bodo v nedeljo 27. 11 čez 12 dni na referendumu odločali o spremembi zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je pripravila Janševa vlada. Novela zakona predvideva zamik uveljavitve zakona janševe vlade za eno leto.
 

Če bo predlog Bešiča Loredana sprejet, bi namreč zakon prejšnje koalicije nehal veljati, ne glede na rezultat referenduma. 

Osnutek zakona, ki so ga neuradno pridobilipridobili neuradno, je vsebinsko podoben veljavnemu zakonu, ki ga je sprejela prejšnja koalicija, drugačni pa so roki. Rešitve iz zakona bi namreč stopile v veljavo šele 1. oktobra 2024. Še pred tem, najpozneje do konca avgusta 2024, pa bi državni zbor sprejel ločen zakon o obveznem prispevku za zavarovanje za dolgotrajno oskrbo. Prejšnja vlada je sicer Evropski komisiji obljubila, da bo tak prispevek uvedla do konca leta 2025.

 

Komentarjev 3
  • h4ck3r 11:48 16.november 2022.

    KAJ? Torej vsi argumenti proti obstoječemu zakonu, ki prihajajo s strani trenutne koalicije so laži in sprenevedanja? Torej je edino kar je zares "slabo" v trenutnem rok izvajanja? Sicer pa me zanima zakaj ta novica ni na prvi strani, ampak ...prikaži več šele nekje spodaj? Kaj so takšna navodila ali pa samo bojazen, da bi narode sprevidel, da so antijanša parole, res samo populistični prijem?

  • miho 10:13 16.november 2022.

    Obnašajo se, kot da nihče od njih ne bo nikdar rabil dolgotrajne oskrbe.