Slovenija
0 ogledov

Nov načrt bolnišnicam jemlje manj

Bolnišnica Nik Rovan
Skupščina ZZZS potrdila nov predlog finančnega načrta. Sredstva za bolnišnice se po predlogu vlade krčijo manj, kot je bilo prvotno predvideno.

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je danes sprejela nov finančni načrt, potem ko prejšnjega predloga vlada ni potrdila in zavodu naložila pripravo novega. Z novim načrtom se sredstva za bolnišnice krčijo bistveno manj, kot je bilo predvideno.

Predlog predvideva znižanje cen zdravstvenih storitev za tri odstotke, s čimer bodo izvajalci zdravstvenih storitev letos prejeli za 44,7 milijona evrov manj, kot so lani. S prvotnim finančnim načrtom, ki ga je vlada januarja zavrnila, je bilo namreč načrtovano, da bi prejeli 81,5 milijona evrov manj.

Spremenjen je tudi sistem nakazovanja sredstev izvajalcem zdravstvenih storitev. Odslej bodo v tekočem mesecu nakazovali le prvi obrok nakazila, medtem ko se bosta drugi in tretji obrok prenesla v naslednji mesec.

Varčevati mora tudi ZZZS

Cene programov psihiatrije se bodo znižale za 7,5 odstotkov, znižala se bodo tudi vkalkulirana sredstva za amortizacijo v cenah zdravstvenih storitev. Za obnovitveno rehabilitacijo in letovanje otrok načrtujejo 5,5 odstotka manj odhodkov.

Varčevati bodo morali tudi na ZZZS, kjer letos načrtujejo osemodstotno znižanje sredstev za maso plač v primerjavi z realizacijo v letu 2012.

Sredstva za laboratorije v referenčnih ambulantah se bodo znižala za 30 odstotkov, s čimer nameravajo letos prihraniti 2,5 milijona evrov. Po drugi strani pa bodo v skladu s splošnim dogovorom letos namenili 1,7 milijona evrov dodatnih sredstev za uvedbo 82 novih referenčnih ambulant.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.