Slovenija
15 ogledov

Nov pomor čebel

(Foto: Barbara Bradač) Žurnal24 main
Nov pomor čebel v kraju Ledina v sevniški občini.
Preberite si še intervju s kmetijskim ministrom Dejanom Židanom, ki je spregovoril tudi o problematiki pomora čebel v Sloveniji. Objavili ga bomo ob 21. uri.

Regijski center za obveščanje v Brežicah je popoldne prejel obvestilo o pomoru 
devetih panjev čebel v kraju Ledina v Občini Sevnica. Ukrepajo pristojne službe.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je sicer danes pozvala kmete, naj do 15. maja kmetijskim svetovalcem sporočijo količine neporabljenega spornega tretiranega semena, ki so ga nabavili in niso posejali pred 29. aprilom. Gre za seme, ki ga je kmetijsko ministrstvo prepovedalo po množičnih pomorih čebel.

Na ministrstvu še čakajo na rezultate analize 17 od skupno 20 vzorcev, ki so jih poslali v laboratorij v Nemčiji v analizo na oprijemljivost fitofarmacevtskih sredstev na semenu koruze. Rezultati analize prvih treh vzorcev so pokazali, da je neoprijetih delcev manj kot dva grama na 100 kilogramov semena, kar je maksimalno dovoljena vrednost. To pomeni, da seme izpolnjuje predpisane pogoje za promet.

V zadnjem času je prišlo do več pomorov čebel, predvsem v Pomurju, po pisanju Dnevnika pa so pomor čebel zaznali tudi v Posavju, in sicer pri čebelarju z območja Brežic, ki ima čebelnjak v bližini polja cvetoče oljne ogrščice. Kmetijska inšpekcija v tem primeru ugotavlja podobne okoliščine padca čebel kot v Pomurju, torej setev koruze, razkužene z insekticidom za zatiranje koruznega hrošča, ob polju z oljno ogrščico.

Po analizi še ocena tveganja
Veterinarska uprava RS pa je že prejela rezultate analiz vzorcev medu in cvetnega prahu, odvzetih po pomorih čebel v Pomurju.

Pri medu so pokazali, da ni ostankov fitofarmacevtskih sredstev nad zakonsko dovoljeno mejo, pri cvetnem prahu pa na nizko vsebnost določenih sredstev. Zato bo za dokončno oceno varnosti potrebna ocena tveganja. Oceno bo opravil Zavod za zdravstveno varstvo Maribor, ki je opravil tudi analize vzorcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.