Slovenija
22 ogledov

Nov popis

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Slovenijo prihodnje leto čaka popis prebivalstva, gospodinjstev in stanovanj, ki bo hkrati prvi popis, ki ga državni statistični urad ne bo izvedel s terenskim zbiranjem podatkov, temveč registrsko.

Ni se še polegel prah od popisa nepremičnin, že je pred vrati novi. Vmes je bil sicer izveden še popis slovenskih kmetij, ki je po začetnem negodovanju kmetijskega sindikata minil dokaj mirno. Popis, ki je pred vrati, bo izvedel statistični urad, prinaša pa kar nekaj novosti.

Pri novem popisu se popisovalci ne bodo podali na teren, pač pa bodo popis opravili s povezovanjem podatkov in administrativnih ter statističnih virov. Slovencem in Slovenkam tako ne bo več potrebno odgovarjati na popisna vprašanja.

Kot so zapisali na strani državnega statističnega urada, se bo izvedba tokratnega popisa od prejšnjih razlikovala še v dveh novostih. Obveznost izvedbe popisa v državah članicah EU prvič določa uredba Evropskega parlamenta in Sveta EU o popisih prebivalstva in stanovanj iz leta 2008, referenčni datum popisa pa bo tokrat 1. januar in ne več 31. marec.

Z registrskim popisom prebivalstva 2011 v Sloveniji znova prehajamo na izvedbo popisa v letih, katerih letnice se končujejo s številko ena. Taka je bila praksa vse od leta 1961, le popis leta 2002 je bil izjema.

Velika prednost registrskega popisa so tudi manjši stroški, saj na državnem statističnem uradu ocenjujejo, da bodo s tako izvedbo popisa prihranili več kot 10 milijonov evrov iz državnega proračuna. S prehodom na registrski popis prebivalstva se Slovenija pridružuje redkim evropskim državam, ki bodo popis prebivalstva v letu 2011 izvedle na tak način, so še zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.