Slovenija
8305 ogledov

Nov postopek zaradi izplačila astronomskih plač v brežiški bolnišnici

bolnica brežice bolnica brežice
Več kot dve leti po izbruhu "afere" zaradi izplačila astronomskih plač v brežiški bolnišnici je na vidiku prva možna globa.

Inšpektorat za javni sektor je namreč začel prekrškovni postopek, ki pa še ni zaključen.

Slovenijo so aprila 2016 na noge dvignili podatki, da je brežiška bolnišnica aprila 2016 zdravnici izplačala neverjetnih 25.900 evrov bruto mesečne plače, drugi zdravnik je dobil 25.339 evrov. Na seznamu najvišjih izplačanih plač za februar so bili na prvih osmih mestih zdravniki iz brežiške bolnišnice, vsi so prejeli več kot 15 tisoč evrov bruto.

Čeprav je bilo v inšpekcijskih postopkih ugotovljenih nekaj nepravilnosti, globa, če sploh bo izrečena, ne bo izrečena zaradi nepravilnosti, ampak zaradi nespoštovanja odrejenih ukrepov inšpektorja. Po zakonu o inšpekcijskem nadzoru je za nespoštovanje odločbe zagrožena globa 1500 evrov za pravno osebo in 500 evrov za odgovorno osebo pravne osebe.

Ugovor v nekaj dneh, odgovor v pol leta

"Inšpektorat za javni sektor je nadziral pravilnost izplačil v skladu z Zakonom o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS), pri tem pa preveril tudi kako je Splošna bolnišnica Brežice izvajala dežurstvo, pri katerem so se, poleg določb ZSPJS, upoštevale tudi določbe takrat veljavnega Pravilnika o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva," so pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Nadzor so izvedli 17. februarja in 10. marca lani.

Inšpektorat za delo je preverjal upravičenost odrejanja in izvajanja nadurnega dela v Splošni bolnišnici Brežice. Ugotovili so nekaj nepravilnosti, a so le odredili njihovo odpravo, globa ni bili izrečena. Med drugim so se ure iz prerazporejenega delovnega časa nabirale od leta 2011, čeprav bi jim morali izravnati v treh mesecih.

Na ugotovitve iz zapisnika o inšpekcijskem nadzoru je Splošna bolnišnica Brežice 20. marca podala ugovor, o katerem je minister odločil slabega pol leta kasneje, 6. decembra lani.

Delno mu je ugodil, saj je bil omenjeni pravilnik sredi aprila razveljavljen, delno pa ugovor ni bil utemeljen, in sicer "v delu odrejenih ukrepov, da direktorica v primeru izplačil neprekinjenega zdravstvenega varstva, kjer je obremenitev v letih 2014 in 2015 znašala manj kot 60 % običajne obremenitve in je bilo Splošni bolnišnici Brežice odrejen ukrep, da javnim uslužbencem izplača plačo v skladu s predpisi, kot to določa peti odstavek 3. člena ZSPJS in da nezakonitost odpravi v skladu s 3.a členom ZSPJS".

Vsebinsko gre za to, da je bila oziroma so bile pogodbe o zaposlitvi neskladne z zakonom oziroma drugimi predpisi in bi jih bilo treba obračunati neposredno po zakonu in predpisih in ne po določbah iz pogodbe, razliko pa izplačati oziroma izterjati.

Direktorica meni, da je to lanska zgodba

Odločitev ministra so jim vročili 19. decembra, popravljalne ukrepe pa bi morali izvesti v 90 dneh po prejemu to je do 19. marca letos, a tega niso storili, zato je inšpektorat uvedel postopek zaradi zaradi nespoštovanja odrejenih ukrepov.

Direktorica brežiške bolnišnice Anica Hribar nam je odgovorila, da nimajo naloženih nobenih popravljalnih ukrepov, ter da meni, da gre za popravljalne ukrepe, ki jih je bilo treba posredovati lani in ne letos. Ko smo ji poslali celotne odgovore ministrstva za javno upravo, pa se ni več odzvala.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Tadej 05:29 08.junij 2018.

    Jaz lahko 2 leti delam, pa se nimam toliko lol

  • duuudeee 09:18 07.junij 2018.

    HAHAHAHAHAH "1500 evrov za pravno osebo in 500 evrov za odgovorno osebo pravne osebe." HAHAHAhaaaaaa - pa njim se serje za tako kazen

  • brencl47 08:05 07.junij 2018.

    Znova pisunsko-aferaško razpihovanje megle! Tu ni šlo za izplačilo plač, marveč za poračune iz daljšega razdobja!