Slovenija
6606 ogledov

Nov poziv k odstopu: Če je vlada ne upošteva, naj odstopi

Dominika Švarc Pipan Flickr Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan
Slovensko sodniško društvo je v odzivu na petkovo izjavo ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan izpostavilo, da pozdravlja pogajanja o plačah v javnem sektorju. Toda uresničitev ustavne odločbe ni del socialnega dialoga, temveč je njen namen zagotovitev ustreznega ustavnega statusa sodstva, menijo.

Sodniško društvo je v odzivu navedlo, da vlada pod krinko nujnosti prenove plačnega sistema celotnega javnega sektorja odlaga z izvršitvijo ustavne odločbe. S tem sporoča, da sodne veje oblasti ne šteje kot samostojne, enakopravne in enakovredne veje oblasti. Menijo, da je namen pogajanj o plačah v javnem sektorju med vlado in sindikati zagotovitev primernega socialnega statusa javnih uslužbencev. "V ustavi RS je navedeno, da je Slovenija socialna država. Navedeno pa je tudi, da je pravna država. Navedeno se nikakor ne izključuje," so izpostavili.

V društvu so se na četrtkovo izjavo ministrice za pravosodje, da bo odločba ustavnega sodišča o sodniških plačah izvršena, vendar z zamikom, odzvali, da slovenski pravni red ne pozna instituta zamika pri uresničevanju odločbe ustavnega sodišča. "Ministrica se mora kot pravnica tega dobro zavedati. Težko razumljivo je, da z izgovorom, da gre za kolegijski organ, pritrjuje političnim argumentom vlade, ki se je odločila za nespoštovanje roka, določenega v ustavni odločbi. Sprašujemo se, ali se ob tem zaveda, pri kako nevarnem vzpostavljanju novih standardov sodeluje," so navedli v društvu.

"Če njeni argumenti na vladi niso slišani, je po naši oceni edina pot, da na nespoštovanje temeljne pravne ureditve Republike Slovenije opozori s svojim odstopom. Le tako lahko zavaruje svojo strokovno integriteto. Sicer njena izvajanja o zavezi vladavini prava ostajajo na zgolj deklarativni ravni," so zapisali.

Izpostavili so še, da se plače sodnikom od leta 2012, za razliko od plač funkcionarjev drugih dveh vej oblasti, niso usklajevale z inflacijo, razen dvakrat. Zato ocenjujejo, da so se sodniške plače v primerjavi s plačami poslancev in vladnih funkcionarjev znižale za več kot četrtino. Posledica tega bodo tudi drastično nižje pokojnine funkcionarjev ene veje oblasti v primerjavi z drugima dvema, so opozorili.

V sodniškem društvu so ob tem ostro zavrnili očitke, da protest sodnikov škoduje državljanom. "Gre za mešanje vzroka in posledic. V škodo državljankam in državljanom je, da drugi veji oblasti ne spoštujeta temeljnega postulata, to je vladavine prava," menijo v društvu.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je sicer danes sprejela odstop državne sekretarke Valerije Jelen Kosi, so sporočili z ministrstva. Jelen Kosi je odstopno izjavo zaradi nespoštovanja ustavne odločbe glede sodniških plač podala v četrtek.

Ustavno sodišče je junija lani odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja. To se ni zgodilo, zato so sodniki v četrtek za eno uro protestno prekinili delo, pridružili pa so se jim tožilci.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • atamama 21:07 08.januar 2024.

    Kvaliteta sodbe sodnika pokaže strokovnost sodnika, vsaj tako naj bi bilo. Strokovni sodelavci, kdo so to? ''Polir pobje in punce'', ki vse naredijo, ''uč pa vrže na izdelek tisti, ki podpiše'' Pa poglejmo koliko je pripravnikov, ki so obvezni delati ...prikaži več na sodišču. Da pridejo prej na vrsto jih veliko volontira. Saj se trudijo, tudi sodbe kar dobro sestavijo, podpiše pa kdo? In sodna oblast /vključno z tožilci/ kaj niste ves aparat, ne samo dosmrtno izvoljeni? Kaj nimate vsi v sistemu potreb?

  • bobubob 18:06 08.januar 2024.

    Kje si , Doukoff, da jim še enkrat poveš....po vseh teh desetletjih se ni še nič spremenilo...saj tudi volilci še vedno na istem mestu in na isti način butajo v zid....butn, butn, butnskala!

  • Luksi 17:07 08.januar 2024.

    Glede na njihovo delo si še minimalca ne zaslužijo, banda pokvarjena.