Slovenija
15 ogledov

Nov poziv k protestu proti Acti

Protest proti Acti Davor Hafnar
Pobudniki protestnih shodov proti Acti pozivajo k udeležbi na novem protestu prihodnji petek, 17. februarja. Aktivistična skupina Anonymous pa je objavila nov poziv slovenski vladi.

Tudi tokrat je pobudnik protesta, ki naj bi potekal med 15. in 18. uro v Ljubljani, Gregor Plemenko. V pozivu, objavljenem na spletnem družbenem omrežju Facebook, je zapisal, da se od voditeljev zahteva odločen ne sporazumu Acta.

Za izvedbo novega protestnega shoda prav v soboto, 17. februarja, so se odločili, ker bo na ta dan v DZ potekala razprava na to temo. Odbor DZ za zadeve EU je prav danes v časnikih objavil vabilo na javno predstavitev mnenj o podpisu Acte.

"V državnem zboru bo ta dan potekala debata glede tega sporazuma in naj bo glasno tudi zunaj. Širite besedo in povabilo tudi med ostale ljudi, ki niso na Facebooku, in jim povejte, da je ta protest še kako zelo pomemben, da nismo več hlapci sistema, ki nas želi zasužnjiti na najslabši možen način," piše v pozivu.

Že napadli NLB

Mednarodna hekerska aktivistična skupina Anonymous, ki je ob prvem protestu z napadom povzročila začasno nedostopnost spletnih strani Nove Ljubljanske banke (NLB), pa je medtem v četrtek na spletni strani za izmenjavo videoposnetkov YouTube objavila nov posnetek, v katerem poziva k udeležbi na novem protestu.

Hkrati pošilja novo opozorilo slovenski vladi. Poziva jo, da podobno kot Poljska, Češka in Slovaška zamrzne podpis sporazuma. Če tega ne bo storila, grozi z napadom na spletne strani slovenske vlade ter nato objavo dokumentov in podatkov, ki jih bo dobila s pomočjo napada.

Podobno grožnjo so podali že pred prvim protestom, a so se nato odločili za napad na spletne strani največje slovenske banke. Kot pravijo, so s tem napadom slovenski vladi pokazali, da jih ne sme podcenjevati.

Acta je mednarodni trgovinski sporazum

Slovenija je konec januarja skupaj z večino držav članic EU pristopila k Acti, kar pa je nato sprožilo izjemno močan odziv civilne družbe oziroma zlasti nasprotnikov sporazuma. Zvrstili so se pozivi k širši razpravi pred dokončnim sprejemom Acte – po podpisu morajo Acto potrditi še Evropski parlament in nacionalni parlamenti držav članic.

Acta je mednarodni trgovinski sporazum, katerega namen je uskladitev mednarodnih standardov glede zaščite pravic ustvarjalcev glasbe in filmov, modnih ustvarjalcev, proizvajalcev farmacevtskih izdelkov kot tudi drugih izdelkov, ki so pogosto tarča kraje intelektualne lastnine.

Komentarjev 2
  • zlatane 21:45 10.februar 2012.

    naše vlade, predvsem zadnja ni nikoli delala nič drugega, kot namensko škodila narodu, direkt norca se je delala iz ljudi, ki niso pri koritu. če bi oni želeli, da država napreduje, že davno bi, samo, ko nekdo načrtno zavira standard, ...prikaži več potem je to, kar je. ne živim še sedaj slabo, sem pa v preteklosti 20 let in kaj lahko se zgodi, da se v prihodnosti ponovi tudi moje revno življenje, ki ga pa ponovil ne bi rad, 20 let je bila predolga doba. poskušam vse, otepam se tega, vendar ne vem, kaj v prihodnje sploh še bo

  • Stolp 16:06 10.februar 2012.

    Ta podpis ACTE je ena zadnjih v vrsti za Slovenijo katastrofalnih potez, ki jo se naredila vlada v odhajanju, ki je pa itak bila katastrofa stoletja za Slovenijo.