Slovenija
526 ogledov

Nov pravilnik glede daril javnim uslužbencem

Učitelji razred šola darilo konec šole
Ministrstvo sporoča, da bo poročanje enostavnejše. Poročati je potrebno za vsako darilo, vrednejše od 50 evrov.

Minister za pravosodje je danes v uradnem listu objavil pravilnik, ki ureja obveznosti javnih uslužbencev in funkcionarjev v zvezi s sprejemanjem daril. S pravilnikom se na novo ureja poročanje o prejetih darilih in nadzor nad področjem daril, ki ga bo zdaj izvajala Komisija za preprečevanje korupcije.

Kot so še zapisali v sporočilu, objavljenem na vladnih spletnih straneh, se s poenotenjem ureditve za javne uslužbence in funkcionarje odpravljajo nejasnosti glede delitve področja, izboljšuje se nadzor, poročanje o prejetih darilih pa bo enostavnejše.

Dodali so, da je novosti na področju sprejemanja daril prinesla že novela zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Med drugim so na novo odločene mejne vrednosti daril, ki jih lahko sprejmejo javni uslužbenci in funkcionarji.

Ti morajo zavrniti darila, ki so vredna več kot 100 evrov. Prav tako so prepovedana darila v obliki denarja, vrednostnih papirjev, darilnih ali vrednostnih bonov in dragih kovin. Prav tako ni dovoljeno sprejeti darila, ki lahko vpliva ali ustvarja videz, da vpliva na objektivno in nepristransko opravljanje dela uradne osebe ali če bi sprejem darila pomenil storitev kaznivega dejanja.

O darilih, katerih vrednost ne presega 50 evrov, javnim uslužbencem in funkcionarjem ni treba poročati. Morajo pa osebi, zadolženi za vodenje seznama daril znotraj svoje organizacije, poročati o darilih, katerih vrednost presega 50, ne presega pa sto evrov.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Isela_Hodges 11:22 07.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦