Slovenija
18 ogledov

Nov predlog: V pokoj pri 62 letih?

starejši, upokojenci, klopca, sedijo Žurnal24 main
Nepovezani poslanec Andrej Magajna napoveduje, da bodo v tretjem branju predlagali, da bi se tako ženske kot moški upokojevali pri 62 letih. SDS in SLS kritični do stranke DeSUS.

Kot je Magajna danes dejal za Žurnal24, želijo s predlogom spet spremeniti 27. člen pokojninske reforme, ki so ga v četrtek spremenili koalicijski poslanci.

Poslanci so namreč v četrtek popravili napako, ki so jo po pomoti zagrešili na matičnem odboru, ko so podprli možnost starostne upokojitve brez odbitkov pri 60 letih starosti in 40 letih pokojninske dobe za moške in 38 letih za ženske.

Tako za polno pokojnino ostaja pogoj 65 let starosti in najmanj 15 let pokojninske dobe, tisti, ki so začeli delati zgodaj, pa se bodo lahko upokojevali že pri 60 letih, če bodo imeli 43 let pokojninske dobe (moški) oziroma ženske pri 58 letih, če bodo imele 41 pokojninske dobe.

Nepovezani poslanci bodo tako v tretjem branju zakona predlagali, da bi se lahko tako ženska kot moški upokojevala pri 62 letih. Pri tem bodo morali imeti moški 41 let delovne dobe, ženske pa 39 let delovne dobe.

SDS in SLS nad DeSUS
"Zakaj so se poslanci DeSUS-a pri glasovanju o amandmaju SLS vzdržali in tako dokončno odvzeli državno pokojnino skoraj 16 tisoč dosedanjim upravičencem?" se sprašujejo v SLS in obsojajo "nenačelno držo ravno tistih poslancev, katerih predsednik stranke ima zadnje čase polna usta besed o socialni pravičnosti in o krivicah, ki se godijo slovenskim upokojencem".

Do ravnanja poslancev DeSUS-a ob drugem branju pokojninske reforme so kritični tudi v SDS. "Stranko DeSUS je potrebno vprašati, ali je še član koalicije in s tem zavezana koalicijski pogodbi, ali pa zaradi izključno svojih parcialnih interesov, ki so v nasprotju z interesi mladih, delovno aktivnih, pa na žalost tudi upokojencev, zaradi volilnega sistema izkorišča celotno državo kot svojega talca."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.