Slovenija
35 ogledov

Nov predlog zdravstvenega nadomestila koalicijsko in finančno neusklajen

Slovenija 26.02.2014 Dusan Keber, Damjan Mandelc, javna novinarska konferenca st Saša Despot
Tako na finančnem ministrstvu kot koalicijskimi partnerji so presenečeni nad javnop predstavitvijo neusklajenega predloga za zdravstveno nadomestilo, ki za javne finance in državni proračun predstavlja povsem nove izzive.

Z ministrstva za zdravje so danes sporočili, da bo ministrica Milojka Kolar Celarc dopolnjen predlog zakona za zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje, predstavila v prihodnjih dneh.

Ministričin svetovalec Dušan Keber je namreč včeraj za medije povedal, da je ministrstvo preoblikovalo model zdravstvenega nadomestila, ki naj bi junija leta 2019 zamenjal obvezno zdravstveno zavarovanje.

Keber o novem predlogu

Najnovejši predlog, ki ga kujejo na ministrstvu, tako predvideva davek na tekoči dohodek, torej na plače, pokojnine, avtorske honorarje, itd. Nadomestilo naj bi znašalo 2,1 odstotka od bruto dohodkov in bo tako znašal od štiri do 140 evrov, je včeraj razlagal Keber. Po njegovih podatkih naj bi tako 70 odstotkov zavarovancev plačevalo manj, 30 odstotkov pa več od premije dopolnilnega zavarovanja, ki jo plačujejo danes. Keber zatrjuje tudi, da bi s tem modelom na letni ravni zbrali skupaj toliko denarja, kot ga zdaj zberejo z dopolnilnim zavarovanjem.

Vraničarjeva presenečena

Že včeraj se je na izjave Kebra odzvala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, ki je spomnila, da so o takšnem nadomestilu razpravljali z ministrstvom za zdravje ob začetku priprave zakona, vendar so idejo zaradi preveč negativnih posledic opustili. "Ne vem, zakaj to ponovno pogrevate," je bila začudena ministrica. Na ministrstvu danes pravijo, da o novem predlogu informacij, razen iz medijev, nimajo.

Koalicija: "Neresno in nenavadno"

Začudeni pa so tudi v koalicijskih DeSUS in SD, kjer kot koalicijski partnerji z novim predlogom niso seznanjeni. Potezo ministrstva, ki je predlog razkrilo javnosti, ocenjujejo kot za neresno in nenavadno. Sicer pa pričakujejo, da bo predlog, ki za zdaj predvideva 2,1-odstotni zdravstveni prispevek, usklajen s finančnim ministrstvom in da se bo vrnil v javno razpravo.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.