Slovenija
47 ogledov

Nov primer bolezni norih krav?

Žurnal24 main
Sloveniji se obeta deveti primer bolezni norih krav (BSE). Sum na to bolezen je bil namreč s hitrim postmortalnim testom postavljen pri tri leta stari kravi, rojeni v Sloveniji.

Nacionalni veterinarski inštitut je namreč obvestil republiško veterinarsko upravo, da je bil s hitrim postmortalnim testom postavljen sum na BSE pri tri leta stari kravi, rojeni v Sloveniji. Kot so sporočili z veterinarske uprave, je krava črno-bele pasme, rojena marca 2006 v okolici Ljubljane, poginila 25. septembra letos in je bila testirana na BSE v okviru rednega monitoringa.

Če bo sum potrjen, bo to že deveti primer okužbe z BSE v Sloveniji. Ta je bil doslej potrjen pri osmih kravah slovenskega izvora in pri eni uvoženi iz Nemčije. Veterinarska uprava je na kmetiji, s katere izvira omenjena krava, in na dveh kmetijah, kjer se trenutno nahaja eden od potomcev in ena od živali iz kohorte omenjene krave, uvedla ukrepe, ki so predvideni ob pojavu suma. Izvedli so epizootiološko poizvedbo in odredili uradno začasno omejitev premikov govedi.

Na kmetiji, s katere izvira sumljiva žival, je sicer trenutno še 92 govedi. Po podatkih iz centralnega registra govedi bo v primeru potrditve suma na BSE treba pokončati in neškodljivo uničiti 14 živali iz kohorte. Trinajst živali iz kohorte se nahaja na izvornem kmetijskem gospodarstvu, ena žival pa na drugem gospodarstvu na območju ljubljanske območne enote veterinarske uprave.

V primeru potrditve BSE bo v okviru eradikacije treba pokončati tudi dva potomca, rojena v zadnjih dveh letih. Eden od potomcev se nahaja na izvornem gospodarstvu, eden pa na drugem gospodarstvu na območju ljubljanske območne enote veterinarske uprave.

Klasična oblika BSE
Testi, ki jih je Nacionalni veterinarski inštitut opravil do zdaj, sicer po pojasnilih veterinarske uprave kažejo za klasično obliko BSE neobičajno sliko imunohistokemijske reakcije z negativno podaljšano hrbtenjačo (to mesto je običajno pozitivno) in močnim, vendar neznačilnim barvanjem v skorji velikih možganov.

Inštitut bo tekom dneva opravil ponovitve nekaterih testov, in če bodo tudi rezultati ponovitvenih testov nejasni, bodo vzorce poslali še v referenčni laboratorij v Veliko Britanijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.