Slovenija
11382 ogledov

Nov primer nasilja nad starejšimi v enem od slovenskih domov za starejše

dom za upokojence Profimedia
Ministrstvo za solidarno prihodnost je prejelo obvestilo o primeru nasilja nad starejšimi v enem od domov za starejše.

Pristojne službe ministrstva in kabinet ministra Simona Maljevca, ki so takoj stopili v stik z vodstvom doma, so ugotovili, da je to že ukrepalo. Primer je namreč takoj predalo pristojnim organom in poskrbelo za zaščito žrtve.

Nasilnega dejanja ni izvajala zaposlena oseba, so dodali na ministrstvu. Po njihovih besedah je žrtev nasilnega dejanja, ki je brez hujših poškodb, oskrbela zdravniška služba in je v dobrem stanju. Na ministrstvu podrobnosti dogodka niso navedli.

Ob tem poudarjajo, da se zavzemajo za ničelno toleranco do nasilja nad starejšimi. V skladu z zakonskimi pristojnostmi so zato že v poletnih mesecih ustanovili delovno skupino za preprečevanje nasilja nad starejšimi, v kateri so strokovnjaki z vseh ključnih področij in predstavniki civilno-družbenih organizacij.

Zelo je odmeval primer nasilja v domu starejših v Trebnjem poleti, ko je mladoletna dijakinja med opravljanjem počitniškega dela izvajala telesno nasilje nad varovanci, posnetke pa nato objavila. Socialna inšpekcija še ni končala nadzora v tem primeru.

Komentarjev 14
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 10:34 11.januar 2024.

    Tudi v tej zgodbi z starostnikom, obstajajo resni problemi zaradi starostnikov samih...kričat o ničelni toleranci je floskula brez dokaza...tisti ki smo se že kdaj soočali z starostniki vemo, da so tudi hudo žleht in jezikavi stari, da ustvarjajo govorice, da ...prikaži več izsiljujejo in grozijo z nepremičninami svojce, da lažejo in hujskajo otroke med seboj...vse za pozornost in dokazovanje moči...ne, niso vsi nebogljeni in prijazni, ker so stari ! Demenca potencira značaj človeka tudi v slabo smer.

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:29 11.januar 2024.

    Tem revežem naj dajo odrešilno dozo,pa je stvar rešena,itak nikoli ne bodo boljši

  • Ender3 18:04 10.januar 2024.

    To se stalno dogaja, ne zatiskajmo si oči. Seveda je nasilje nedopustno. Ampak težko se je postaviti v vlogo skrbnikov, ki imajo opraviti tudi z dementnimi bolniki..Kako je to včasih nemogoče vedo tisti, ki imajo takšne bolne starostnike doma. To, ...prikaži več da se jih samo osami in zapre pred javnostjo je tudi nehumano in neetično. Strinjam se z @leon, kamere bi okrepile notranji nadzor nad takšnim početjem.