Slovenija
18 ogledov

Nov primer ošpic

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost Žurnal24 main
Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) je po enem letu spet zaznal nov primer ošpic v Sloveniji. Zbolela je mlajša oseba, ki se je najverjetneje okužila med bivanjem v Franciji.

IVZ še izvaja epidemiološko poizvedovanje v omenjenem primeru. Osebe, ki so bile v tesnem stiku z bolnikom, so bile laboratorijsko testirane in cepljene.

Ošpice v Sloveniji
Marca lani je bolezen v Slovenijo zanesel tujec, ki je okužil še dve osebi. Zadnje primere ošpic med domačim prebivalstvom so na IVZ sicer zaznali leta 1999.

V številnih evropskih državah so ošpice še v veliki meri prisotne in se pojavljajo posamično ali v obliki izbruhov. O novih primerih letos poročajo zlasti iz Belgije, Francije, francoskega dela Švice, Švedske, Srbije, Danske, Norveške, Nemčije, Turčije in drugod po svetu. Epidemiologi IVZ glede na to ocenjujejo, da obstaja veliko tveganje za širjenje ošpic po Evropi.

Kaj so ošpice?
Ošpice so zelo nalezljiva bolezen. Povzroča jo virus ošpic, ki se prenaša z drobnimi kapljicami neposredno pri kašljanju in lahko tudi posredno preko nedavno onesnaženih predmetov. Virus vstopi v telo skozi sluznico nosu in žrela, lahko tudi skozi očesno sluznico. Bolnik je kužen že nekaj dni pred pojavom izpuščaja in še vsaj štiri dni potem.

Kakšni so simptomi?
Čas od okužbe do izbruha bolezni je običajno 10 dni, lahko pa tudi sedem do 18 dni. Bolezen se začne nenadno z visoko vročino, hudim glavobolom, utrujenostjo, nahodom, vnetjem očesnih veznic in kašljem. Včasih se pojavijo male bele pege v ustni votlini. Štirinajsti dan po okužbi se pojavi izpuščaj po telesu, ki lahko traja teden dni.

Pogosto se lahko pojavijo zapleti zaradi bakterijskih okužb, na primer pljučnice. Huda smrtna oblika zapleta je prizadetost osrednjega živčevja, pojasnjujejo na IVZ.

Kako jih preprečiti?
Ošpice je mogoče najbolj učinkovito preprečiti s cepljenjem. Pri nas redno cepljenje proti ošpicam poteka že od leta 1968, zaradi visoke precepljenosti je tudi primerov ošpic pri nas tako malo.

Ob pojavu za ošpice značilnih znakov bolezni, naj se bolnik po telefonu posvetuje s svojim zdravnikom, ki mu bo dal nadaljnja navodila, svetujejo na IVZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.