Slovenija
21043 ogledov

Nov prispevek bi plačevali vsi, tudi upokojenci

protest upokojencev Saša Despot
Odbor DZ za delo je z 10 glasovi za in petimi proti pripravil dopolnjeni predlog zakona o dolgotrajni oskrbi za obravnavo na seji DZ po nujnem postopku.

Predlog določa pravice iz dolgotrajne oskrbe in od 1. julija 2025 opredeljuje obvezen prispevek za dolgotrajno oskrbo v višini enega odstotka tako za delodajalce kot delojemalce in upokojence.

Sprejeli so številna koalicijska dopolnila, ki so jih koalicijske poslanske skupine vložile med drugim zaradi pripomb zakonodajno-pravne službe DZ in nekaterih deležnikov. Tako bo v skladu z enim od njih usposabljanje oskrbovalca družinskega člana zagotovila Socialna zbornica Slovenije. Ta bo določila tudi podrobnejši program usposabljanja in vsebino vodenja dnevnika o opravljanju dolgotrajne oskrbe.

Černač: na predlog 40 stran pripomb

V razpravi so bili poslanci opozicije pričakovano kritični do predloga. Zvonko Černač iz SDS je dejal, da ga je vlada potrdila na dopisni seji, obravnava se po nujnem postopku, zakonodajno-pravna služba DZ pa ima nanj pripombe na 40 straneh. Del predloga je po njegovih besedah prepisan iz zakona, sprejetega decembra 2021. Tako vsebinski nabor storitev, kategorije upravičencev in več drugih stvari ostaja enakih kot v zakonu iz decembra 2021, je dejal.

Bistveno razliko pa vidi v shemi financiranja. Po njegovem mnenju ni mogoče pristati na dodatno obremenjevanje delodajalcev, delojemalcev in upokojencev z obveznim prispevkom, ne da bi bila ta rešitev prej ustrezno usklajena.

"Če financiranje ni urejeno, ni dolgotrajne oskrbe," je odgovoril minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Časovnica pri sprejemanju predloga pa je po njegovem mnenju tako intenzivna zato, ker se mora zakon uveljaviti s 1. januarjem 2024.

Sandra Gazinkovski iz Svobode se je strinjala z ministrom. Kot je dejala, zakona iz decembra 2021 ni bilo mogoče izvajati. Poleg tega ta zakon ni zagotovil sistemskega vira financiranja, medtem ko ga obravnavani predlog določa, je dodala. Poleg državnega proračuna namreč od 1. julija 2025 predvideva tudi pobiranje socialnega prispevka od delodajalcev, delojemalcev in upokojencev. S prispevkom naj bi sicer letno po besedah predstavnikov ministrstva dobili 620 milijonov evrov.

En odstotek? Zdaj plačujejo 11 evrov na uro

V povezavi s prispevkom je Tereza Novak (Svoboda) povedala, da je treba danes za eno uro pomoči na domu pri zasebnem izvajalcu odšteti 11 evrov. Glede na to prispevna stopnja v višini enega odstotka po njenem mnenju ni tako velika, kot govorijo nasprotniki rešitve.

Aleksander Reberšek iz NSi je po drugi strani dejal, da so plače v Sloveniji že zdaj nadpovprečno obremenjene v primerjavi z drugimi evropskimi državami, z obravnavanim predlogom pa bodo še bolj. V NSi so hkrati nezadovoljni, ker bodo vstopne točke centri za socialno delo. Želijo, da bi bile vstopne točke enote zavoda za zdravstveno zavarovanje. Nenazadnje obžalujejo, da kmetije ne bodo mogle izvajati dolgotrajne oskrbe.

Vprašanje vstopnih točk je izpostavila tudi Anja Bah Žibert iz SDS. Pri tem je omenila sporočilo skupnosti centrov za socialno delo, iz katerega izhaja, da centri nimajo dovolj kadra za izvajanje nalog po predlogu.

Zaradi demografskih kazalnikov je treba opraviti resne pogovore, koliko bruto domačega proizvoda (BDP) bomo kot država namenili za demografsko oskrbo, pa je izpostavil Soniboj Knežak iz SD. Ta delež namreč zdaj znaša približno 1,1 odstotka BDP, evropsko povprečje pa je 1,7 odstotka BDP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 48
  • bobubob 19:34 15.julij 2023.

    Kdaj bodo volilci opazili, da barvanje rjave ograje, brez da bi prej odstranil rjo, ne da želenega rezultata, le kozmetični učinek. Mi pa se le o odtenku barve, namesto da bi počistili rjo, torej sankcionirali voluharje med dobavitelji medicinarji ter ...prikaži večr odprli zdravstvo. Plačuješ, torej lahko greš h komurkoli, izbrana zavarovalnica pa je dolžna standardiziran poseg tudi plačati po standardizirani ceni. Bolj enostavno ne more biti. Le pravi 'pips' je treba uporabiti - npr. pips Hayek !

  • Avatar Leon
    Leon 12:44 15.julij 2023.

    Anja Bah Žibert iz SDS je omenila sporočilo skupnosti centrov za socialno delo, iz katerega izhaja, da centri nimajo dovolj kadra za izvajanje nalog . HALO ... vlada SDS in JJ je bila 3X na oblasti in ničesar naredila za ...prikaži več državljane . Anja stara si že in pozabljaš !

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 05:40 15.julij 2023.

    Pokojnine bodo kmalu tako obremenjene z dajatvami, kot so danes plače zaposlenih? Že tako mizerne pokojnine bodo še mizernejše in revščine bo še več! Taubi vsak, ki te je volil bi moral zgubiti državljanstvo in vse pravice iz tega naslova! ...prikaži več! Naslednje volitve si samo še "dimče vaginovski!!!