Slovenija
16919 ogledov

Nov rekord: Epidemija je eksplodirala

covid-19 Ljubljana Slovenija Profimedia
Potrjenih več kot 12 tisoč primerov.

V torek je bilo opravljenih kar 19.438 testov PCR, s katerimi so potrdili rekordnih 12.286 novih primerov okužbe. Delež pozitivnih testov PCR je 63,2 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 88.244 hitrih testov.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je tako naraslo na 7.576, visoka ostaja tudi štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev, in sicer 3.982. Slovenija je že od 23. septembra lani na zemljevidu ECDC obarvana temno rdeče. Meja za prehod v rdečo fazo je postavljena na številki 500, ko gre za incidenco.

V zadnjih sedmih dneh je bilo skupno potrjenih 53.340 primerov. Če zaokrožimo in rečemo, da je bilo v samizolacijo v zadnjih sedmih dneh poslanih okoli 55 tisoč ljudi in če je imel vsak od teh, ki so v izolaciji, štiri visokorizične stike, bi to pomenilo, da bo v karanteno moralo okoli 220.000 ljudi. 

Pred nami še en težak teden?

Kako blizu vrha smo z okužbami ni povsem jasno. Pričakujemo pa lahko, da bodo v prihodnjih dneh številke še vedno zelo visoke. Kot je razvidno iz projekcije Janeza Žiberta, se počasi približujemo vrhu, a ga nismo še dosegli. Po njegovih izračunih bo sedemdnevno povprečje potrjenih primerov še nekaj dni naraščalo. Obrat navzdol pričakuje po 25. januarju. V tem tednu pa naj bi imeli največ okužb, ne kaj bistveno manj pa še v naslednjem tednu, potem naj bi sledilo umirjanje. 

Zadnja projekcija Matjaža Leskovarja kaže, da bomo vrh števila potrjenih okužb predvidoma dosegli do konca januarja, vrh v bolnišnicah pa v prvi polovici februarja. Dobra novica je, da bo zasedenost bolnišnic predvidoma bistveno manjša kot na vrhu četrtega vala.

V zadnjih dneh je največ okužb potrjenih v starostni skupini od 5 do 14 let, ki ji sledi starostna skupina od 35 do 44 let. Pričakovano je manj okužb v starostnih skupinah, kjer je precepljenost boljša. V ponedeljek je bilo tako pri starejših od 85 let potrjenih le 0,7 odstotka primerov, v starostni skupini od 65 do 74 let pa 3,3 odstotka. Nizek odstotek potrjenih primerov je tudi v starostni skupini od 0 do 4 let.

Stanje glede precepljenosti se ne izboljšuje. Po podatkih NIJZ je bilo z enim odmerkom cepljenih 60 odstotkov prebivalstva, z vsemi pa 57 odstotkov. V zadnjem obdobju je opazen porast cepljenj s tretjim odmerkom, predvsem pri starejših, kjer je ta odstotek pri starejših od 65 let višji od 50 odstotkov.

Med regijami je situacija trenutno najslabša v osrednjeslovenski regiji, sledita gorenjska in goriška. V torek je bilo daleč največ okužb potrjenih v Ljubljani (1.578), sledile so občine Maribor, Kranj in Domžale.

Po zadnjih znanih podatkih o stanju v bolnišnicah je trenutno hospitaliziranih 566 bolnikov s covidom-19, od tega 154 v enotah intenzivne terapije. V tem mesecu je umrlo že 133 ljudi, ki so zboleli za covidom-19.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • rd2dmk2 18:20 19.januar 2022.

    aja..pravijo da je vse rdeče, temno rdeče, clo vijolično... pa greš gledat občino Hodoš... BELA.. letos niti enga okuženga, pozitivnega. nič...to se vidi da so daleč od Ljubljane, daleč od Brnika in daleč od Zanzibarja in Dubai-a pa še bolj ...prikaži več daleč od naših neumnosti...

  • Tomaz_321 16:10 19.januar 2022.

    Predragi moj PRELJUBI časopis ŽURNAL.... Epidemija NI RAZGLAŠENA!!!!!!!!!!!

  • Pišmevuh 11:45 19.januar 2022.

    Sami strokovnjaki