Slovenija
16 ogledov

Nov rekord maturantov

1/112
Žurnal24 main
Na ulicah slovenskih mest se je ob 12. uri že 10. leto zapored odvila velika tradicionalna maturantska četvorka, ki jo organizira Plesna zveza Slovenije. Priplesali so si še en rekord.
Želimo si, da bi maturantom in maturantkam ta dan ostal v čim lepšem spominu, zato k sodelovanju vabimo tudi vse tiste, ki mladim lahko s pozitivnimi zgledi in sporočili pokažejo, da se je mogoče zabavati brez alkohola. V mislih imamo predvsem starše, pedagoške delavce, predstavnike lokalnih skupnosti in medijev. Vsi skupaj poskrbimo, da bodo maturanti slišali naš apel: Na maturantsko četvorko brez alkohola!
Ministrstvo za zdravje

Na 10. obletnico dogodka se je v Sloveniji zavrtelo več deset tisoč maturantov. Tudi letos jim je uspelo priplesati nov Guinnessov rekord

Na ulicah 22 slovenskih in 28 evropskih mest je zaplesalo 33.316 maturantov, kar je neuradno nov Guinnessov rekord. Največ, 13.992,  jih je plesalo na Slovaškem.

Ne alkoholu med mladimi
Minister Dorijan Marušič je pozdravil udeležence maturantske četvorke v Mariboru, kjer je mladim sporočil predvsem, kako pomemben kapital za življenje je zdrav način življenja.

Ministrstvo za zdravje se je, tako kot lansko leto, tudi letos povezalo z organizatorji dogodka, državnimi institucijami in nevladnimi organizacijami, da bi se dogovorili za izvajanje različnih ukrepov, ki bi lahko pripomogli k temu, da dijakinje in dijaki tega dne ne bi izkoristili za opijanje.

Tako je moto letošnje četvorke jasen in odločen ne alkoholu in prepovedanim drogam, je na novinarski konferenci dejal Rudi Kocbek iz Plesne zveze Slovenije. "Moto 'Četvorke brez alkohola' smo upravičili. Vsi organizatorji, zbrani pod okriljem Plesne zveze Slovenije, smo na tem področju naredili velik korak. Sem pa izredno vesel, da tudi v tujini vsako leto zelo radi plešejo z nami in da številčno stanje plešočih in sodelujočih mest vsako leto narašča. Povezovanje mladih v toliko različnih državah v tako lepi stvari, kot je ples, je lahko nekaj najlepšega," je po prireditvi dejal Kocbek.

Afterparty mora biti
Kljub temu je Plesna šola Urška organizirala afterparty na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. A ministrstvo za zdravje od njih pričakuje dosledno upoštevanje določbe zakona o omejevanju porabe alkohola in zagotovila, da mladoletnim in opitim v okviru omenjene zabave ne bodo prodajali oziroma ponujali alkoholnih pijač.

"Organizatorji obljubljajo, da na dogodku ne bodo ponujali žganih pijač, ponujali bodo le pivo, obljubljajo pa tudi, da bo vstopno mesto na dogodek samo eno, kjer ne bo dovoljen vnos alkohola. Na dogodku bodo prisotne inšpekcijske službe, policija in tudi nevladne organizacije," so še sporočili z ministrstva za zdravje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.