Slovenija
14 ogledov

Nov sporazum, stara uprava

Mateja Duhovnik ostaja v sedlu tudi po današnji peturni seji. (Foto: Finance) Žurnal24 main
Dars. Duhovnikove posli z zemljišči, ki jih je sklenila po receptu iz Pahorjevega kabineta, niso odnesli.

Posrednik. “Genoria ni bilo zraven, ko smo se pogajali, naknadno pa se je v solo akciji brez posvetovanja z nami vključil v zadevo,” pravi glavni pogajalec na Darsovi strani, ki ni želel biti imenovan.

Skupaj za več kot dva milijona
Sporazum. Kovačiču je bila priznana odškodnina v višini 1,5 milijona evrov, Dars pa je pol milijona zadržal za gradnjo nadvoza pri njegovi parceli. Ob tem so morali plačati dodatnih 333 tisočakov akontacije dohodnine, Kovačič pa je družbi poslal še položnico za 209 tisoč evrov dohodnine. Ta še ni bila plačana.

Sporazum, kot so ga podpisali, bi lahko podpisali že v startu, a smo se pogajali za bistveno manj denarja. Nikoli pa Kovačič od nas ni zahteval, da bi odškodnino nakazali njemu kot fizični osebi, kar je bil glavni očitek računskega sodišča v tej zadevi,” dodaja.

Po besedah več virov je ključno vlogo pri poslih z zemljišči na dolenjski trasi avtoceste odigral bivši državni sekretar v kabinetu premierja Rado Genorio. Dars je po njihovih trditvah zemljišče Mirka Kovačiča preplačal za približno 600 tisoč evrov, do preplačila naj bi prišlo tudi pri odškodnini, ki jo je za svojo hišo dobil Srečko Lužar. Iz Pahorjevega kabineta nam včeraj niso odgovorili, s čigavim pooblastilom je sekretar delal.

Gate in brez gat
Posredovanje sedanjega veleposlanika na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU so sicer Pahorjevi lani v primeru Kovačič zanikali. To trdi tudi Kovačičev predstavnik Gorazd Marinček: “Pri Kovačiču ni nihče posredoval, Genorio je posredoval pri Lužarju v Mirni Peči. Mislim, da bi bilo treba komisiji za preprečevanje korupcije prijaviti računsko sodišče. Pri Kovačiču je šlo spodnje gate vohat, pri Lužarju pa nič, ker je očitno zaradi posredovanja kabineta predsednika vlade nedotakljiv,” pravi Marinček.

Vendar naš vir blizu bivše Darsove uprave trdi, da je Genorio posredoval tudi pri Kovačiču. “Navodilo, naj sodeluje pri pogajanjih, je prišlo ali od Vlačiča ali od Pahorja samega,” pravi.

Duhovnikova ostaja
Mateja Duhovnik, ki je na koncu podpisala sporni sporazum s Kovačičem, je na današnji seji nadzornega sveta glede odzivnega sporočila računskega sodišča predstavila predlog novega sporazuma, ki naj bi ga Dars sklenil z Mirkom Kovačičem in po katerem naj bi ta vrnil neupravičeno izplačano odškodnino. Njeno razrešitev je sicer zaradi negospodarnosti nadzornikom predlagala parlamentarna komisija za nadzor javnih financ. Ti danes “kadrovskih zadev” niso obravnavali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.